Domoveda: OSMÓZA alebo prečo sa nemôžeme napiť z mora

24.04.2022 22:14
Veda a Technika

Autor : Michal Čilek, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na články autora

Napadlo vám niekedy, prečo ľudia niekedy trpia smädom, aj keď sú obkolesení oceánom?

Keď som sa potápal a nechtiac som sa napil morskej vody, bola skutočne nechutná a štípali ma ústa. Ale keby som nemal čo piť, nepomohla by mi? Aj teraz sa môže stať, že posádka uviazne ďaleko od brehu a nemá čo piť, aj keď je uprostred mora. Prečo sa jednoducho nenapijú morskej vody?

Za všetko môže OSMÓZA                                                                                                                                                                     

Osmóza je presun hmoty cez polopriepustnú membránu oddeľujúcu dva roztoky s rôznou koncentráciou, pri ktorom preniká rozpúšťadlo z menej koncentrovaného roztoku do viac koncentrovaného roztoku. Zložité? Zjednodušene povedané: objekt s vyšším obsahom rozpustenej látky, v tomto prípade soli, ‘vysáva’ kvapalinu z toho ‘menej slaného’, aby sa hladina soli v oboch vyrovnala. Ak sme teda obklopení oceánom, ktorý je určite slanší ako naše telesné tekutiny, morská voda nás doslova vysuší. Ak teda nechcete skončiť ako vysušená múmia, nikdy nepite morskú vodu, teda ak nemáte pri sebe prístroj na reverznú osmózu ☺.

Ja som si to overil v praxi.

Ako ‘pokusné králiky’ mi poslúžili gumené medvedíky. Cukríkový macko ponorený do obyčajnej vody natiahol tekutinu a zväčšil svoju veľkosť o takmer 50%. Naopak macko namočený v soľnom roztoku sa celý vysušil a zmenšil. Chudák!

Ako to vyzerá v ľudskom tele?

Napríklad pri zápale hrdla nám pomôže kloktanie slanej vody. Tá dokáže vďaka osmóze vysušiť baktérie, ktoré sa v hrdle nachádzajú a rýchlejšie sa vyliečime. Viac príkladov osmózy v praxi nájdete v mojom videopokuse na https://www.youtube.com/watch?v=nhl0QxCrd4U      

Vidíte teda, že za každodennými vecami vždy stojí VEDA, a preto ...

SKÚMAJTE a POZORUJTE!