Marec - mesiac kníh

27.04.2021 16:18
Spoločnosť

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na články autora

 ,,Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečíta, prežije len jeden." 

       Kniha je veľkolepá tajomná záhrada. A kľúč od tejto záhrady máme iba my a je na nás, či ju odomkneme, alebo necháme zamknutú, teda, či knihu prečítame alebo nie. Čítaním si rozvíjame fantáziu a tvorivosť. Pre niektorých je čítanie čas oddychu, kedy očami hltajú riadky, strany, kapitoly a myšlienkami prežívajú dej s hlavnou postavou, kedy sa smejú aj plačú s hrdinom príbehu. Pre iných je čítanie stratou času, myslím si, že preto, lebo nenašli tú správnu knihu, ktorá by ich natoľko zaujala, že by neodtrhli od nej oči. Kniha sa môže stáť dôležitou spoločníčkou životom. 

„Nemilovať knihu znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť znamená stávať sa hlupákom."

       Marec je mesiacom kníh, mesiacom, kedy si pripomíname, že knihy ešte nezanikli, že sú tu stále s nami,  marec je mesiac, ktorý nám pripomína, že máme čítať a myšlienkami sa preniesť do knižného sveta. Prečo nám práve marec pripomína, že máme čítať? 

       V marci sa narodil a zomrel ľudový básnik a zberateľ národných piesni  Matej Hrebenda. Vzdelával sa samostatne, pretože nemohol chodiť do školy, bol polosirota, lebo ako jedenásťročnému mu zomrela matka a otec nebol zamestnaný. Matici slovenskej venoval 26 starých, ale vzácnych a cenných kníh a gymnáziu v Revúcej daroval celú svoju knižnicu. Na živobytie si zarábal  najskôr ako mendík a neskôr ako hlásnik. Matejovi sa stále zhoršoval zrak a pomaly ho strácal, bol skromným človekom, ktorý netúžil po bohatstve a sláve. 

        A čo vy? Kedy ste naposledy čítali nejakú dobrú knihu?