Medzinárodné dni - máj

03.05.2022 19:29
Spoločnosť

Autor : Diana Murínová, ZŠ Dobšinského, Rimavská Sobota

Späť na články autora

Medzinárodné dni - máj

1. máj Sviatok sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich - Sviatok sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich je kresťanským sviatkom. Sv. Jozef bol potomkom kráľa Dávida a podľa veriacich pestúnom Ježiša Krista. Pred zákonom bol jeho otcom a manželom Panny Márie. Ako umelecký remeselník, tesár predstavuje pre kresťanov vzorného robotníka. V roku 1955 pápež Pius XII. zasvätil tento deň sv. Jozefovi a Ján Pavol II. mu v roku 1989 venoval Apoštolský list Redemptoris custos - Vykupiteľov Ochranca. Sviatok práce - Sviatok práce bol vyhlásený na ustanovujúcom kongrese II. internacionály v dňoch 14.-21.7.1889 v Paríži na pamiatku všeobecného štrajku a masových demonštrácii chicagských robotníkov za 8-hodinový pracovný čas. Po vzniku ČSR bol od roku 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok, ktorý vyhlásil vtedajší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Mnohí si tento deň spájajú so spomienkami na masové prvomájové sprievody a zabúdajú na to, že tento deň je príležitosťou osláviť význam ľudskej práce a nezadržateľný prínos každého pracujúceho jedinca pre spoločnosť. Sviatok práce, jeho dátum a dôvod oslavy sa líši podľa tradícii jednotlivých krajín. Napr. v USA sa tento deň oslavuje prvý pondelok v septembri pri príležitosti ukončenia letných prázdnin.

3. máj Svetový deň slobody tlače (UNESCO) - V roku 1991 Organizácia spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila 3. máj za Svetový deň slobody tlače (World Press Freedom Day). Jedná sa o deň, v ktorý sa pripomínajú základné princípy slobody tlače . Slúži ako príležitosť informovať verejnosť o porušovaní práv na slobodu prejavu a ako pripomienka uväznenia alebo smrti mnohých novinárov, ktorí prinášajú ľudom každodenné informácie o dianí vo svete. Deň Slnka - Deň Slnka vyhlásila OSN v rámci programu pre životné prostredie UNEP. Slnko je naša najbližšia hviezda a zároveň najjasnejšia hviezda na oblohe. Svojím žiarením vytvára podmienky života organizmov na Zemi. Deň je určený nielen na pripomenutie významu a dôležitostí Slnka, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia, odborných činností a pozorovaní v oblasti slnečnej fyziky.

4. máj Sviatok sv. Floriána – patróna hasičov - Sv. Florián, patrón hasičov, sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva oheň na horiacom dome. Stelesňuje vlastnosti každého hasiča ako je vytrvalosť, odvaha, česť, ochota nezištne pomôcť blížnemu a schopnosť sebaobetovania. Pri príležitosti tohto sviatku mnohé hasičské záchranné zbory organizujú Dni otvorených dverí. Verejnosť si tak môže prezrieť zázemie stanice, ale aj mobilnú požiarnu techniku. Medzinárodný deň hasičov - Medzinárodný deň hasičov sa pripomína od roku 1999. Vznikol na podnet pripomenutia si piatich obetí, hasičov, ktorí za tragických okolností zomreli pri požiari v Austrálii. V tento deň si ctíme obete a vyjadrujeme podporu a uznanie hasičov po celom svete, ktorí zasvätili svoj život k ochrane bezpečnosti nás všetkých. Výročie úmrtia M. R. Štefánika - V tento deň spomíname na výročie smrti nášho hrdinu, vedca a politika Milana Rastislava Štefánika, ktorý tragicky zomrel pri zrútení lietadla neďaleko Ivánky pri Dunaji. Bojoval za slobodu svojho národa, za jeho jednotu proti utlačovateľom slovenského národa a pričinil sa o vznik prvej Československej republiky. Je vzorom vojenskej cnosti a hrdinstva.

5. máj Svetový deň hygieny rúk - Svetový deň hygieny rúk presadzuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá posilňuje výzvu na zlepšenie hygieny. Dôležité je správne a hlavne pravidelné umývanie rúk mydlom. Deň je zameraný predovšetkým na zlepšenie hygieny rúk v zdravotníckych zariadeniach po celom svete s cieľom pomôcť znížiť infekcie a zabezpečiť pacientovi bezpečnejšiu starostlivosť.

8. máj Svetový deň červeného kríža - Svetový deň Červeného kríža je oslavou úlohy zamestnancov a dobrovoľníkov svetovej organizácie - Červeného kríža záchrane ľudských životov a pomoci ohrozeným komunitám po celom svete. Poskytujú humanitárnu pomoc pri katastrofách po celom svete a zmierňujú ľudské utrpenie z choroby, hladu, nešťastia, či vojny. Dátum vybrali na počesť švajčiarskeho humanistu a filantropa Jeana Henryho Dunanta, ktorý sa narodil v tento deň roku 1828 v Ženeve a je jedným z otcov myšlienky na vytvorenie Červeného kríža. Deň matiek - História Dňa matiek siaha až do obdobia antiky. V starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života už 250 rokov p. n. l. v podobe slávností na počesť matky všetkých bohov – bohyne Rhey. Oslavy trvali obyčajne tri dni – od 15. do 18. marca. Starovekí Rimania oslavovali sviatok Matronalia, ktorý bol zasvätený bohyni Juno.Za predchodcu Dňa matiek v jeho dnešnej podobe možno považovať tzv. Nedeľu matiek (Mothering Sunday), ktorú začali oslavovať 16. storočí v Anglicku. V čase sviatku, ktorý bol stanovený na štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu, sa mohlo služobníctvo žijúce v príbytkoch svojich pánov vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň. V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia, a to vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej. Po tom, ako v roku 1907 zomrela jej matka, začala viesť kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Už o dva roky neskôr tento sviatok oslavovali v 45 štátoch USA.

8. mája 1914 iniciatíva vyústila do oficiálneho vyhlásenia druhej májovej nedele za Deň matiek Kongresom USA. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek vyhlásený za celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete. V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek v komunistickom Československu a ostatných proruských krajinách nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku. 9. máj Deň Európy - Deň Európy, spolu s vlajkou, hymnou, mottom a jednotnou menou - eurom, je symbolom Európskej únie. Dňa 9. mája 1950 Robert Schuman prezentoval svoj návrh na vytvorenie organizovanej Európy, ktorá je nevyhnutná pre udržanie mierových vzťahov. Schumanova deklarácia sa považuje za začiatok budovania EÚ. Deň Európy je tak príležitosťou pre zdieľanie európskej identity a oslavou mieru a jednoty v Európe

. 10. máj - Svetový deň – pohybom k zdraviu Svetový deň – pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002 a oslavuje sa od roku 2003. Poukazuje na problém pohodlného sedavého spôsobu života a z toho plynúceho vzrastajúceho počtu chronických ochorení spôsobených nezdravou výživou a nedostatkom pohybu. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraného pohybu.

15. máj Svetový deň rodiny - Verejnosť po celom svete si v tento dátum pripomína Svetový deň rodiny (World Family Day), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Súčasne je možnosťou, aby sa národné inštitúcie zaoberajúce sa touto problematikou zamysleli nad rodinnou politikou v danej krajine.

17. máj Svetový deň telekomunikácii - Svetový deň telekomunikácií (World Telecommunication Day) sa oslavuje od roku 1969 ako pripomenutie podpisu prvej Medzinárodnej telegrafickej konvencie a založenie Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU). Zmyslom tohto dňa je upriamenie verejnej pozornosti na používanie internetu, informačných a telekomunikačných technológií. Heslom tohtoročného dňa je ochrana detí v počítačovom priestore. Medzinárodný deň mlieka - Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF). Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

18. máj - Medzinárodný deň múzeí 24. máj - Európsky deň národných parkov Európsky deň národných parkov sa oslavuje od roku 1999 pod záštitou organizácie EUROPARC. V tento deň roku 1909 vo Švédsku vyhlásili prvý európsky národný park. Národné a prírodné parky sú prírodným a kultúrnym dedičstvom, ponúkajú nám na obdiv množstvo špecifických biotopov a ekosystémov, výnimočné prírodné prvky a úkazy. Cieľom tohto dňa je zvýšiť záujem o národné a prírodné parky, podporiť ich ochranu a úsilie na zachovanie prírody v jej rozmanitých formách.

25. máj Medzinárodný deň nezvestných detí - Medzinárodný deň nezvestných detí podporuje Medzinárodné centrum pre nezvestné a zneužívané deti a Európska federácia nezvestných a sexuálne zneužívaných detí. Prvý raz ho vyhlásil americký prezident Ronald Reagan v roku 1983 a symbolom je modrá nezábudka. V tento deň si pripomíname smutné príbehy detí, ktoré sa nevrátili domov. Pri tejto príležitosti sa prostredníctvom prezentácií široká verejnosť dozvedá o príčinách nezvestnosti, dôsledkoch a prevencii s cieľom zabezpečiť ochranu práv detí a mladých ľudí. Sviatok sv. Urbana – patróna vinohradníkov - Sv. Urban bol rímskym pápežom v rokoch 223-230 a je patrónom vína a vinohradníkov, ktorí si ho uctievali a modlitbami u neho prosili o ochranu úrody. Mnohé obce mu postavili kaplnky, ku ktorým sa chodievali modlievať v deň jeho sviatku.

31. máj Svetový deň bez tabaku (WHO) - Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day).

Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením. Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je Tabak - smrteľný v každej podobe. Európsky deň susedov - Prvý Deň susedov sa uskutočnil v jednej štvrti v Paríži v roku 1999 a postupne sa pridávali jednotlivé krajiny. Európsky deň susedov je podporovaný Európskou federáciou miestnej solidarity od roku 2003. Vznikol ako reakcia na vzájomné odcudzovanie ľudí a je určený na podporu súdržnosti, vytváranie nových priateľstiev a medziľudských vzťahov.