Vianoce trochu inak

17.12.2020 18:26
Spoločnosť

Autor : Dávid Duraník, ZŠ Soľ

Späť na články autora

Milí čitatelia,

v tomto článku vám ponúkam vianočnú tému, na rozdiel od mojich predošlých. Verím ale, že sa vám bude páčiť.

Vianoce sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista, to všetci dobre vieme. Dnes ich slávia aj nekresťania a sú slávené miliardami ľuďmi po svete. Vianočné obdobie začína prvou adventnou nedeľou. Vymyslel ju mladý kňaz okolo roku 1830, ktorý sa v Hamburgu staral o siroty v útulku. Deti sa nevedeli dočkať Vianoc a stále sa na ne vypytovali. Aby mal pokoj, po obvode kolesa z voza dal 19 menších červených sviečok a štyri veľké biele. Začiatkom decembra deťom povedal, aby každý deň počas týždňa zapálili jednu sviečku červenú a v nedeľu bielu. Takto sa počítali dni do Vianoc. Vianoce patria s Veľkou nocou k najvýznamnejším kresťanským sviatkom. S Vianocami sa viaže množstvo ľudových tradícií, kolied, jedál a iných zvykov. Najtradičnejšími farbami Vianoc sú zelená, červená a zlatá. Zelená je vnímaná ako symbol života a znovuzrodenia, červená symbolizuje Kristovu krv a zlatá je symbolom jednak svetla, ale aj bohatstva a blahobytu. Prvý vianočný stromček bol podľa dochovaných záznamov ozdobený v roku 1510 v lotyšskej Rige. Odtiaľto sa tento zvyk dostal do nemeckých krajín a neskôr k nám. Teraz troška zo sveta.

Pavúčie stromy na Ukrajine

Vianočný príbeh o pavúčích stromoch hovorí o žene, ktorá chcela osláviť Vianoce, ale na jej stromčeku chýbali vianočné ozdoby, na ktoré nemala peniaze. Jej stromček bol prázdny. Keď išla žena spať, pavúky ozdobili jej stromček krásnymi pavučinami, ktoré sa leskli vo svetle. Keď sa žena prebudila, jej strom bol ten najkrajší, aký kedy videla. Dodnes niektoré rodiny na Ukrajine ozdobujú svoje stromčeky falošnými pavučinkami namiesto drahých vianočných ozdôb.

V Japonsku slávia vianočnú večeru vo fastfoodovom reťazci KFC. Je to ich tradícia od roku 1974. Pre nás zvláštna predstava, ale je to tak.

Už aj malé deti vedia, že v USA darčeky rozdáva Santa Claus. Bol inšpirovaný reálnou osobou svätého Mikuláša, ktorý žil v 4. storočí na území dnešného Turecka a bol známy tým, že dával dary chudobným a tým, čo boli v núdzi. Po vyhlásení za svätého sa stal ochrancom detí. Súčasnú podobu získal vďaka spoločnosti Coca-Cola, ktorá Santa Clausa využila a stále využíva vo svojich reklamách.

Vo Švédsku je tradičnou ozdobou koza Gävle Yule vyrobená zo slamy a ozdobená červenou stužkou. Jej úlohou je v domácnostiach ochraňovať vianočné darčeky pod stromčekom. Na nadrozmernú kozu zo slamy môžete počas Vianoc natrafiť na námestiach nielen vo Švédsku, ale aj v Nórsku, Fínsku a Dánsku. Gävle Yule je súčasťou vianočných zvykov v škandinávskych krajinách od konca 18. storočia.

Aj keď tohtoročné Vianoce budú odlišné od tých minuloročných kvôli novému vírusu, verím, že ich prežijete v pokoji a láske s rodinou.

Prajem Vám pekné sviatky a šťastný nový rok 2021.

Zdroje:

https://jesidesign.sk/blog/zaujimave-fakty-o-vianociach/idblog/18?fbclid=IwAR3VWHxCbTwQAL8K8yILKG_GfaZSslskFEvWKjATn1LXZdumNDnkcntsA5I

https://sk.wikipedia.org/wiki/Vianoce?fbclid=IwAR0q-tF37k-ekjFgltxmqOsiWCvu-C85Yz8ASzlzUY9fyAXz7JtHS0t8VOg

https://www.firotour.sk/idem/clanok/nezvycajne-vianocne-tradicie-a-zvyky?fbclid=IwAR2K2sFLNmAmt6YC8FfndmzTN4Uk4y7c_u-DkHg0FxeNPPwiZBKVHoHkuHs


Fotogaléria k článku