Záchranári proti chorobám

29.03.2020 17:23
Spoločnosť

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na články autora

Milí čitatelia!

Rozhodla som sa spracovať článok o bylinkách, keďže pokladov z božej lekárne nikdy nie je dosť, zvlášť v tomto období. K bylinkách ma priviedla ešte ako dieťa moja stará mama. V prírode sme zbierali najrôznejšie byliny a ja som pri tom vstrebávala ich názvy a vedomosti o nich. V každom prípade platí, že k bylinkách treba pristupovať s úctou. Už od pradávna ich ľudia používali na liečenie rôznych ochorení. Ich konzumáciou môžete predísť civilizačným chorobám, zbavíte sa stresu a zlepšíte si náladu. To však ani zďaleka nie je všetko. Niektoré z nich majú antivírusové vlastnosti. Mnohé byliny vďaka koncentrácii silných rastlinných zlúčenín pomáhajú bojovať proti vírusom. Niektoré sa predávajú ako výživové doplnky v podobe kapsúl, tabletiek alebo tinktúr. Chránia pred ochoreniami, pôsobia ako antioxidanty, ochraňujú cievy, srdce, tráviaci systém. Okrem toho, že sú zdraviu prospešné, sú skvelým dochucovadlom rôznych pokrmov. Ktoré bylinky majú liečivé účinky a nemali by chýbať v našej kuchyni? 

Oregano je populárna bylina známa svojimi liečivými vlastnosťami. Obsahuje karvakrol, ktorý má antivírusové vlastnosti. Oreganový olej je skvelým bojovníkom proti norovírusom. Ide o vírusy, ktoré sú extrémne infekčné, vyvolávajú akútne gastroenteritídy, ochorenia tráviaceho traktu a žalúdočné chrípky. Ukázalo sa tiež, že oreganový olej a karvakrol zatočia s vírusom herpes simplex typu 1, rotavírusom, ktorý je častou príčinou hnačky u dojčiat a detí. Rovnako pomáha pri liečení respiračných ochorení.

Šalvia je aromatická bylina, ktorá sa v tradičnej medicíne používa na liečenie vírusových infekcií. Používa sa nielen ako liečivo, ale aj korenina. Šalvia obsahuje fytoestrogény, ktoré v tele pôsobia ako náhrada hormónov. Nachádzajú sa v nej vitamíny A, B, C, E a K, betakarotén, luteín, minerály a iné dôležité látky. Dôležitou súčasťou sú flavonoidy, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky, posilňujú imunitný systém. Saponíny, ktoré šalvia obsahuje, chránia pred vírusmi, zlepšujú krvný obeh a znižujú cholesterol.

Bazalka   táto aromatická bylina obsahuje esenciálne oleje, polyfenoly a flavanoidy, ktoré sú zdraviu prospešné. Jej konzumácia zlepšuje imunitu, a tým pomáha v boji proti vírusovým infekciám. Zatočí s herpetickým vírusom, hepatitídou B a enterovírusom, ktorý spôsobuje zápal črevného traktu. Extrakt z bazalky dokáže telo zbaviť škodlivín a voľných radikálov. Je známym antioxidantom, podporuje trávenie, bojuje proti nafukovaniu, používa sa pri liečení áft, zápalov ďasien a hrdla.

Fenikel – pravidelná konzumácia čaju alebo jedál, v ktorých je pridaný fenikel, pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. Posilňuje imunitný systém a zrýchľuje metabolizmus. Feniklové semienka sú bohaté na vitamín C, takže pôsobia antioxidačne a antimikróbne. Používa sa pri liečení nádchy, bronchitídy, pretože uvoľňuje hlieny a prečisťuje dýchacie cesty.

Cesnak je populárnym prírodným pomocníkom na celý rad ochorení, vrátane vírusových infekcií. Pôsobí ako prírodné antibiotikum, zatočí s chrípkou typu A a B a prechladnutím. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Je dokázané, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Konzumáciou surového cesnaku vyženiete parazity von z tela.

Medovka – najznámejšia je vo forme čaju. Listy z nej majú citrusovú arómu, chutí lahodne. Medovka obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky, chránia bunky pred oxidáciou a pôsobením voľných radikálov. Využíva sa ako prírodné analgetikum a pozitívne pôsobí pri tráviacich ťažkostiach. Pôsobí ako sedatívum, zlepšuje pamäť, upokojuje. Má antihistamínové a antivirotické účinky. Pitie čaju z medovky pomáha pri nadúvaní, plynatosti a črevných problémoch.

Mäta prieporná – je známe, že mäta prieporná má silné antivírusové vlastnosti a bežne sa pridáva do čajov a tinktúr určených na prirodzenú liečbu vírusových infekcií. Čaj z mäty pomáha pri nadúvaní a žalúdočných kŕčoch, podporuje trávenie. Je účinným liekom proti kašľu, používa sa aj pri liečbe nádchy.

Rozmarín sa často používa pri varení, ale má tiež terapeutické využitie, pretože obsahuje množstvo rastlinných zlúčenín vrátane kyseliny oleanolovej. Jeho konzumácia znižuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje antioxidanty vrátane flavonoidov a polyfenolov. Bojuje proti zápalom, zosilňuje tok krvi, pomáha znížiť stres, očisťuje telo od baktérií a dokáže omladiť bunky.

Echinacea je krásna kvetina veľmi podobná margarétke. Mnoho častí rastliny vrátane jej kvetov, listov a koreňov sa používa ako prírodné liečivo. Posilňuje imunitu a zatočí s vírusmi. Echinacea pôsobí priaznivo pri infekciách dýchacích ciest, kožných ochoreniach, má protirakovinové účinky. Konzumácia zvyšuje produkciu bielych krviniek v tele, ktoré pomáhajú odolávať virózam a bakteriálnym infekciám.

Baza čierna – z kvetov bazy čiernej sa pripravuje odvar, ktorý je vhodný pri liečení nachladnutia, žalúdočných a žlčníkových problémoch, plynatosti či migréne. Plody sú výborným zdrojom vitamínov a konzumovať ich môžu aj ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Má protizápalové účinky, používa si pri bolestiach kĺbov, popáleninách.

Prajem vám veľa zdravia!