Deň komplimentov

17.12.2020 18:26
Spoločnosť

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na články autora

Ahojte!

Milé slová, lichôtky a pochvaly by mali byť súčasťou nášho každodenného života. 24. január je Medzinárodným dňom komplimentov. Rozhodla som sa vám túto tému viac priblížiť. 

Komplimenty a pochvaly posilňujú a upevňujú vzťahy medzi nami. Možno sa to nezdá, ale komplimenty zväčšujú okruh našich priateľov. Ľudia sa radi obklopujú tými, s ktorými sa cítia dobre. Nič neurobí človeka spokojnejším so samým sebou, ako pravidelné, pozorné a starostlivé komplimenty prichádzajúce od jeho najbližšieho okolia. Čím skôr začnete veriť tomu, že si kompliment zaslúžite, tým jednoduchšie ho prijmete a urobí vám radosť.

Základné pravidlo je – komplimenty musia byť úprimné! A tiež zaslúžené. Ak niekomu budete tvrdiť, aký je skvelý futbalista a dotyčný pritom nerozozná loptu od hokejky, bude mu úplne jasné, že klamete. Alebo ešte horšie, že ho chválite z ľútosti. Ak dávate kompliment tvárou v tvár, udržujte očný kontakt.

Najúprimnejšie je pochváliť človeka z očí do očí vo chvíli, keď sa naskytne príležitosť na vyjadrenie komplimentu. Nie je na čo čakať. Niekedy môžete byť aj trochu kreatívni. Zapojte svoju fantáziu – pustite výstižnú pesničku, potešte čokoládou so zaujímavým odkazom alebo prekvapte drobnou pozornosťou. Stačí dať maličkosť, ktorá poteší každého.

Ako spoznáme, že nám niekto dáva falošné komplimenty?

Za kompliment považujeme pochvalu, ktorej účelom môže byť napr. na iného zapôsobiť. Jeho cieľom môže byť skôr získať benefit pre seba, ako potešiť iného. Napr. super ti ide matika, máš pekné oblečenie...polichotíme len preto, lebo od toho človeka niečo potrebujeme.

Prečo však dávame tak málo komplimentov, pochvál a pozitívnych slov na adresu nášho okolia?

Viac pozornosti kladieme skôr na negatívne skúsenosti. Napríklad, ak všetko za teba urobil v škole spolužiak a ty mu za to nepoďakuješ. Alebo komplimenty nechceme dávať preto, že so svojím životom vedieme súboj, máme nejaký problém, závidíme a nechceme, aby sa niekto cítil lepšie alebo bol pochválený.

Ako tieto prejavy sympatií a ocenenia prijímať?

Človek, ktorý nám kompliment dáva, nás chce potešiť či skutočne na nás niečo oceniť. Nebuďme prehnane skromní, ale užime si ten pocit, že si niekto na nás všimol to, čo nám ide, v čom vynikáme, ale aj to, čo nám pristane. Stačí povedať „ďakujem“.

Vysloviť kompliment nás nič nestojí a pritom má veľký význam v medziľudských vzťahoch. Vyslovujme ho preto pri každej príležitosti. Začnime už dnes, možno urobíme niekoľkým ľuďom radosť a prispejeme k tomu, aby bol tento svet šťastnejší. Kompliment teda nie je umelo vytvorené tvrdenie, ktoré sa chytro snažíte vymyslieť. Je to pravdivý výrok o situácii, ktorú postrehnete a máte chuť vysloviť. Tak hurá na to! Nájdime si aj my čas, nielen 24. januára, ale aj vo všedné dni, na pochvalu či kompliment ľuďom okolo nás. Na ich tvárach hneď zbadáte, že to naozaj funguje...😉

Zdroj:

https://kosicednes.sk/zaujimavosti-vsetky/dnes-je-den-komplimentov/