Cvičný banket III. B – predpremiéra filmu Duchoň

08.12.2025 09:45
Zo života školy

Autor : Karol Baňas, Hotelová akadémia Prešov

Späť na úvod

V stredu 19. 11. 2025 si trieda III. B vyskúšala realizáciu slávnostného banketu pri príležitosti predpremiéry filmu Duchoň. V elegantne vyzdobených priestoroch školy, štylizovaných do atmosféry 70. a 80. rokov, kde dominovala červená, biela a čierna farba, sa konala udalosť, ktorá by určite potešila aj samotného Karola Duchoňa. Menu bolo majstrovskou ukážkou kreativity a zručností: • Predjedlo: Bohémia šalát, klasika slovenských lahôdok, bol servírovaný s elegantným obložením a dôrazom na prémiové suroviny. • Polievka: Slepačí vývar s celestínskymi rezancami, tradičná a upokojujúca, no podávaná v sofistikovanom prevedení. • Hlavný chod: Grilovaná bravčová panenka doplnená o zemiak plnený bryndzou a fazuľové struky obalené v slanine, a to všetko preliate redukovaným slivkovým demiglace. Toto jedlo efektne spojilo slovenské chute s modernými gastronomickými technikami. • Dezert: Menu uzavrel veterník vo francúzskom štýle – odľahčená a elegantná verzia obľúbeného múčnika. Od slávnostného prípitku až po digestív podávaný na záver, každé sústo a každý nápoj niesol stopu precíznej práce žiakov. Atmosféru dokonale dotvárala dobová hudba. Z reproduktorov sa ozývali starostlivo vybrané nahrávky najväčších hitov Karola Duchoňa, čím sa vytvorila autentická kulisa a navodila tú správnu náladu. Našou inšpiráciou bol nielen film, ale aj snaha ukázať, že aj v školskom prostredí vieme vytvoriť zážitok na úrovni špičkovej reštaurácie. "Naše poďakovanie patrí pani učiteľkám Bc. Paľovej a Mgr. Krompaskej za ich odborné vedenie, trpezlivosť a neoceniteľnú prácu pri koordinácii príprav slávnostného banketu. Zároveň ďakujeme všetkým žiakom triedy III. B za ich pracovitosť, nadšenie a aktívnu účasť na tomto úspešnom podujatí." Tím manažérok Timea Lazorová, Alexandra Magdová, Helena Vasiľová