Trophée Mille Slovakia 2025 - Naši žiaci zabodovali na prestížnej gastronomickej súťaži v Nitre

09.12.2025 14:18
Úspechy školy

Autor : Blanka Chubanovová, SOŠ služieb, sv. Michala, Levice

Späť na úvod

Dňa 20.11.2025 sa v priestoroch Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre uskutočnil prvý ročník regionálneho kola súťaže Trophée Mille Slovakia – významnej gastronomickej udalosti, ktorá priniesla na Slovensko formát celosvetovo uznávanej súťaže pre mladých kulinárskych talentov. Ide o historicky prvé regionálne kolo na Slovensku, ktoré nadväzuje na tradíciu prestížnej súťaže Trophée Mille, organizovanej od roku 2013 vo francúzskom meste Remeš. Súťaž bola určená pre študentov hotelových akadémií a gastronomických škôl, ktorí mali za úlohu pripraviť dve jedlá – jedno hlavné jedlo a jeden dezert. Pri oboch jedlách pracovali so striktne určenými surovinami, ktoré museli kreatívne a technicky správne zakomponovať do svojich finálnych pokrmov. Náš tím v zložení Filip Konc (II. H) a Vladimíra Kosorínová (III. H) predviedol mimoriadne profesionálny výkon, za ktorý si odniesol krásne 3. miesto. Obom žiakom srdečne gratulujeme – ich vystúpenie ukázalo nielen talent, ale aj rastúcu úroveň odbornej prípravy na našej škole. Veľká vďaka patrí tiež MOV Daniele Adamóovej, ktorá žiakov na súťaž odborne pripravovala a sprevádzala ich počas celého procesu. Jej vedenie malo výrazný podiel na úspechu nášho tímu. Súťaž hodnotila odborná porota pod vedením Filipa Ondrušeka, ktorý bol zároveň garantom súťaže. V porote ďalej zasadli: • Tímea Strnálová – víťazka „Pečie celé Slovensko“ 2023 • Dávid Šmotlák – šéfkuchár, spolumajiteľ Eliksir Drinks • Martin Korbelič – šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Menju • Marek Kotúček – šéfkuchár reštaurácie Sýpka u Ludvíka Podujatie svojou prítomnosťou poctil aj Philippe Mille, držiteľ prestížnej Michelinovej hviezdy a zakladateľ súťaže Trophée Mille, ktorý pricestoval priamo z Francúzska. Víťazom regionálneho kola sa stal tím Hotelovej akadémie Nitra. Tento tím zároveň získal právo reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodnej súťaži Trophée Mille International, ktorá sa uskutoční v Remeši v roku 2026. Pre našich žiakov bola súťaž nielen veľkou výzvou, ale aj výnimočnou skúsenosťou, počas ktorej mohli zúročiť všetko, čo sa naučili počas prípravy i na nedávnych workshopoch s Filipom Ondrušekom. Sme na nich nesmierne hrdí a držíme im palce do ďalších kulinárskych úspechov!


Mgr. Andrea Zacharová

Fotogaléria k článku