Ľudstvo v ohrození

26.03.2024 17:35
Veda a Technika

Autor : Petra Černá, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Veda a technika. Odbory, ktoré zachránili mnoho životov, pomohli zjednodušiť prácu a prišli na nie málo dôležitých odpovedí. Ale je to naozaj tak?

Toto a minulé storočie prinieslo náramne veľa objavov. Hoci väčšina je z nich prospešná, nájdu sa aj také, ktoré sú po morálnej stránke nahnuté na horšiu stranu. Rôzne experimenty na vybudovanie dokonalého človeka, vývoj chemických a biologických zbraní a najväčší strašiak tejto doby - umelá inteligencia.

Predstavte si svet, v ktorom deti nebudú mať kontakt s prirodzenou autoritou v škole, ale bude ich učiť “roboučiteľ“. Hoci bude mať prístup ku kvantu informácií, o prácu príde mnoho zamestnancov a ľudský kontakt, hlavne pre deti, je životne dôležitý. Za necelé dva roky sa fenomén AI vycibril do takej miery, že už teraz má človek problém rozoznať reálnu fotografiu od tej, ktorá bola vygenerovaná internetom.

Nepíšem o možnej apokalypse, ktorá bude spôsobená armádou robotov s vlastným myslením a cieľom ovládnuť ľudstvo, ale o reálnom probléme dnešnej doby. Stačí len pár fotiek z internetu či fotogalérie, nahrávok hlasu a už je identita ukradnutá. Tieto informácie môžu byť zneužité ako dezinformácie, okrádanie alebo klamlivé výpovede. Predstavte si, že vám zatelefonuje dcéra, syn, manžel alebo starí rodičia. Ocitli sa v ťažkej situácii a vďaka internetom vygenerovaným telefonátom od vás žiadajú peniaze.

Preto si treba uvedomiť, že čokoľvek napíšete, odfotíte, či len poviete, môže byť zneužité proti vám. V tejto dobe musíte byť obozretný a dôkladne zvážiť svoje činy na online platformách, aby neprišlo k tomu najhoršiemu.