Zo života školy

15.02.2024 11:30

Autor : Jana Vargová, SOŠ automobilová, Košice

Späť na úvod

Z najúspešnejších projektov možno spomenúť nasledujúce:

Cieľom projektu EÚ „Učíme efektívne a moderne - inovácia vyučovacieho procesu v súlade s modernizáciou ŠkVP” bolo zvýšiť systém informovanosti žiakov na webovej stránke školy v oblastiach ich objektívnych potrieb a požiadaviek, vytvorenie učebných materiálov pre jednotlivé predmety, modernizácia materiálno-technického vybavenia školy novými inovatívnymi didaktickými pomôckami.

Podobne aj projekt „Zvýšenie úrovne vyučovania AO odborov s podporou grafických systémov“ sa realizoval v roku 2009 a jeho cieľom bolo zvýšiť úroveň vyučovania automobilových odborov. Škola bola zapojená v národnom projekte RSOV Rozvoj stredného odborného vzdelávania v období 2013-2015, ktorého cieľom bola inovácia obsahu vzdelávania a prípravy na SOŠ, prepojenie vzdelávania na SOŠ s potrebami zamestnávateľov a podpora kariérneho poradenstva na SOŠ.

Pedagogickí zamestnanci participovali aj na projekte NÚCEM „Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách“ s využitím elektronického testovania prostredníctvom učiteľov, ktorí vytvárali úlohy a testy pre novú elektronickú databázu NÚCEM .

Od roku 2018 realizuje SOŠ projekt „SOŠ automobilová – brána do tvojej profesijnej budúcnosti“ na základe poskytnutia NFP v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu spolufinancovaného z EFRZ, ktorého cieľom je zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní.

Ďalším aktuálnym projektom je projekt s NFP z európskych štrukturálnych a investičných fondov „Tradičná škola v tempe vedomostnej spoločnosti“, ktorého cieľom je zvýšiť kvalitu odborného vzdelávania a prípravy reflektujúc potreby trhu práce.

Škola do svojich plánov zaraďuje aj enviromentálne projekty, akým je aj projekt „Elektroodpad - Dopad 2“, a projekt „Zelenej školy“ a tiež „Dažďových záhrad“, čím sa aktívne zapája do ochrany životného prostredia. Napriek tomu, že škola je skôr technicky orientovaná, dosahujeme dobré výsledky v súťažiach zameraných na jazyky a literatúru, žiaci sa pravidelne zúčastňujú olympiád v cudzom jazyku.

V literárnej súťaži „Viem, čím budem a prečo“ sme obsadili I. miesto v kategórii stredných škôl a gymnázií, súčasne sme boli medzi študentmi ocenenými predsedom KSK za výsledky v oblasti vedomostí a odborných zručností, za úspechy v odborných aj literárnych súťažiach.

Škola rozvíja spoluprácu s Autoškolou Grendel, ktorá umožňuje žiakom získať vodičské preukazy a participuje na vzdelávaní žiakov v odbore autotronik. Škola poskytuje svojim študentom rôzne benefity, ako sú: odborná prax v autorizovaných servisoch, možnosť absolvovania zváračského kurzu, overenie odbornej spôsobilosti elektrotechnika.

Fotogaléria k článku