Celoštátne kolo dejepisnej olympiády

15.02.2024 10:23

Autor : Viera Šedíková, Gymnázium J. Kráľa, SNP, Zlaté Moravce

Späť na úvod

V dňoch 4. – 6. mája 2023 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo Dejepisnej olympiády v kategórii A, B, C. Našu školu a Nitriansky kraj reprezentoval Ján Adamec z III. A triedy. Do celoštátneho kola postúpil ako víťaz krajského kola v kategórii A. Janko vo veľkej konkurencii gymnazistov z celého Slovenska získal vynikajúce 2. miesto.

Hlavná časť súťaže prebiehala v piatok, 5. 5. 2023. Prvou časťou celoštátneho kola bol vedomostný test. Druhou, rovnako náročnou časťou, bola obhajoba práce. Janko súťažil v kategórii A, vo svojom projekte sa venoval histórii rodu Paluškovcov a ich vplyvu na rozvoj Zlatých Moraviec. Súčasťou celoštátneho kola bol aj bohatý sprievodný program.

Pri príležitosti oceňovania najúspešnejších študentov v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja prevzal dňa 13.6.2023 ocenenie od Predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ing. Branislava Becíka, PhD. za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia a Nitrianskeho samosprávneho kraja žiak 3.A triedy Ján Adamec.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja oceňuje každoročne študentov, ktorých úspech presahuje hranice zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. Jankovým hlavným úspechom bolo 2. miesto v celoslovenskom kole Dejepisnej olympiády.

Janko sa na Dejepisnej olympiáde zúčastňuje od základnej školy. V projektoch Dejepisnej olympiády sa venuje dejinám zlatomoravského regiónu. Skúmal históriu zlatomoravského zdravotníctva a v tomto školskom roku sa venoval histórii rodu Paluškovcov. Jeho projekty pomáhajú propagácii nášho regiónu.

Vo vzťahu k svojmu okoliu uplatňuje vysoké morálne hodnoty. V kolektíve spolužiakov je obľúbený a vždy je ochotný pomôcť. Vo svojom voľnom čase sa okrem histórie aktívne venuje skautingu.

Nášmu úspešnému študentovi ďakujeme za krásnu reprezentáciu a zviditeľnenie nášho gymnázia. Poďakovanie patrí aj Mgr. Jane Magdolenovej, ktorá má výrazný podiel na výsledkoch nášho úspešného žiaka.

Umiestnenie:

  • Krajské kolo – školský rok 2022/2023 – 1. miesto
  • Celoslovenské kolo – školský rok 2022/2023 – 2. miesto
  • Krajské kolo – školský rok 2021/2022 – 1. miesto
  • Celoslovenské kolo – školský rok 2021/2022 – 3. miesto
Fotogaléria k článku