Rozbehni to!

14.02.2024 19:29

Autor : Magdaléna Ochabová, Hotelová akadémia, Mikovniho 1, Bratislava

Späť na úvod

Študenti sa učili od experta netradične. Workshop bol vedený online, študenti pracovali v tímoch a boli z rôznych tried aj ročníkov. V priebehu hodiny prišli s nápadmi na podnikanie, ktoré ďalej rozvíjali v Biznis akadémii, v ktorej sa žiaci na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 51%.

Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 8,2 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

● „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“

● „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“

● „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“

● „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.


Fotogaléria k článku