Stredná zdravotnícka škola Prievidza

13.02.2024 13:47

Autor : Eva Ludvigová, Stredná zdravotnícka škola, Vinohradnícka 8A, Prievidza

Späť na úvod

Krátka história najmladšej zdravotníckej školy na Slovensku sa začala písať 1. septembra 2019, kedy nastúpili prví žiaci so zámerom študovať v 4 - ročnom študijnom odbore praktická sestra a v 1 - ročnom učebnom odbore sanitár. V júni 2023 brány školy opustili prví úspešní maturanti. Škola sídli v novo zrekonštruovanej budove a má vlastnú novú telocvičňu.

Moderná, odborná škola disponuje najmä vynikajúcim vybavením odborných učební pre vyučovanie predmetu ošetrovateľské techniky s množstvom zdravotníckych pomôcok, lôžkami a figurínami predstavujúcimi pacientov. Laboratórne podmienky dokonale imitujú priestor nemocničnej izby, resp. oddelenia v nemocnici. V takých podmienkach je radosť učiť sa "ako byť výbornou zdravotnou sestrou". Aj iné priestory - učebne pre výučbu predmetu anatómia a fyziológia a prvá pomoc sú vybavené tak, ako sa v škole 21. storočia vyžaduje. Detailné modely ľudského tela, anatomické obrazy či elektronické figuríny na poskytovanie prvej pomoci predstavujú najmodernejšie pomôcky. 

V Nemocnici s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach absolvujú žiaci školy pravidelné praktické vyučovanie. V roku 2023 úspešne ukončili štúdium odboru praktická sestra prví absolventi, z ktorých 7 našlo uplatnenie práve v nemocnici v Bojniciach.