Domoveda: Zábavná chémia 1

09.01.2022 16:10
Veda a Technika

Autor : Michal Čilek, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Ahojte,

aj vy ste sa teraz učili z domu a máte toho dosť?

Školu mám naozaj rád, ale keď som sa predminulý rok dozvedel, že sa budeme učiť z domu, naozaj som sa potešil. A netvárte sa, že vy nie. Všetci sme sa tešili na predĺžené prázdniny. Prvý týždeň bol super, druhý bol celkom v pohode, tretí už sa mi zdal nejaký nekonečný a potom som pochopil, že toto nie je cesta k múdrosti a úspechu. Postupne sme prešli na klasické online vyučovanie a tento školský rok sme pred vianočnými prázdninami mávali aj šesť hodín denne. A aj keď už pomaly zabúdam na učiteľov niektorých predmetov, ktoré nám už z rozvrhu vypadli, bolo to lepšie než len úlohy cez Edupage.

Je online vyučovanie zábavné? Alebo aj vy sa väčšinou učíte len teóriu?

Niektoré učivo sa dá lepšie pochopiť v praxi – na zaujímavej exkurzii alebo v „labáku“.

A praktické vyskúšanie učiva na hodinách je dosť dôležité – také dôležité, že bez pokusov by nebolo nič, čo teraz v modernej dobe existuje funkčné. Keď vedci robili svoje pokusy, občas ich roztrhlo na kusy, ale na vyučovaní sa môžeme učiť bezpečne a bez rizika, že by školu museli rekonštruovať.

Čo si skôr zapamätáte: nudnú poučku z chémie, ktorú vám cez malú obrazovku nadiktuje učiteľ, alebo zážitok, keď vám pri chemickom pokuse ušlo niečo zo skúmavky a vy ste tú poučku pochopili?

Ja som za druhú možnosť, aj keď naša chemikárka vôbec nie je nudná. Cez zoom sa dá ťažko pozerať. ako sa na druhej strane internetového kanálu učiteľ snaží vám niečo ukázať alebo vysvetliť v takej kvalite ako v školskej učebni, hlavne keď sa všetci prekrikujú a mama má homeoffice a náš internetový signál je na pokraji zrútenia. Z pokusu nemáte nič, akurát tak pokúsané pery z nervov alebo z nudy.

Ale nemusí to tak byť. Ak vám na hodine učitelia spomenú nejaký experiment, knihu alebo film, pokus si sami vyskúšajte, knihu si aspoň prelistujte a film si pozrite.

Takto si určite viac zapamätáte a nestane sa vám, že začnete zaspávať alebo nebodaj chrápať, hlavne ak máte cez vyučovanie zapnutú kameru. Ak ste príliš pohodlní, aby ste pokusy robili sami, alebo sa vaši rodičia boja, že by museli volať hasičov, vyberte si niečo bezpečné. Dôležité je, aby všetko, čo robíte, malo zmysel, a je jedno, či sa pri tom niečo naučíte alebo sa zabavíte.

Ak si spôsob učenia vyberiete správne, tak sa vám podarí zabaviť pri učení alebo sa niečo naučíte pri zábave.

V televíznych dokumentoch sa často hovorí „Toto doma neskúšajte!“.  Ale budete veriť niekomu neznámemu na obrazovke alebo niekomu, kto práve teraz pre vás osobne napísal článok? Ja hovorím, aby ste vyskúšali doma všetko, čo je bezpečné z pohľadu vašich rodičov.

Aby som vás nalákal na domáce “bádanie“, pripravil som si pre vás viacero zo svojich domácich pokusov, ktoré som natočil. Dnes vám ukážem, ako pracuje ph indikátor. Takouto formou si prebraté učivo navždy zapamätám. Vy dúfam tiež.

Prajem Vám veľa bádateľských úspechov v roku 2022.

Link na môj prvý videopokus: https://www.youtube.com/watch?v=c5H0zXOG7cg (Michalkova zábavná chémia: pH indikátor)


Fotogaléria k článku