Nebojme sa robotiky

13.12.2020 15:36
Veda a Technika

Autor : Paulína Jančárová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Aj počas dištančného vyučovania majú študenti, zapojení do projektu Nebojme sa robotiky, stavebnice robotov doma a pripravujú materiály na webovú stránku nebojmesarobotiky.pageride.sk. Tento web obsahuje rôzne programy a návody, ktoré študenti všetky odskúšali. V rámci tohto projektu programujú hardvér na platforme Arduino a robotické stavebnice mBot v jazykoch mBlock, Python a Wiring.

Študenti doma vytvárajú videá, v ktorých predvádzajú rôzne zapojenia stavebníc a programy. Tieto videá sú zverejňované na YouTube kanáli Nebojme sa robotiky, na ktorom je ich už viac ako 50  s robotmi mBot a stavebnicami Arduino. Na instagramovom účte programovanie_robotika študenti zverejňujú svoje vlastné nápady a projekty.

Vyučovanie robotiky bolo tento školský rok zaradené do predmetu Informačno-komunikačné technológie. Študenti však majú možnosť pracovať s robotickými stavebnicami i na krúžku robotiky, ktorý je vedený pani profesorkou Vavrovou.

Hlavným cieľom projektu je vyškoliť zo študentov so záujmom o robotiku lektorov a zapojiť ich do organizovania Robotických dní pre žiakov iných škôl, motivovať ich k účasti na rôznych robotických súťažiach a inšpirovať k univerzitnému štúdiu robotiky, elektrotechniky a programovania.