LEGO® Technic - hračka pre deti aj dospelých

22.06.2020 22:33
Veda a Technika

Autor : Viktor Smatana, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Rozhodol som sa písať o Legu Technic, lebo mám rád technické veci a z tohto Lega sa dá postaviť čokoľvek. Pokúsim sa vás čo najjednoduchšie previesť svetom Lega Technic.

Čo je LEGO® Technic?

LEGO® Technic sa do roku 1982 volalo Expert Builder. Je tvorené z tyčiek, ozubených kolies, kolies, dierkovaných trámov, spojovníkov trámov a veľa iných súčiastok. V niektorých sadách tohto lega sú aj motory alebo pneumatické piesty.

Ako skutočné stroje

Lego® Technic má aj súčiastky, ktoré nájdeme v ozajstných strojoch, napríklad diferenciál, valce a piesty ako v skutočnom motore, odpruženie, a podobne. Modely vytvorené z tejto stavebnice vyzerajú ako skutočné, no sú o dosť menšie. Dva súosé protibežné rotory – dve vrtule nad sebou (vrtuľník Kamov, zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Kamov_Ka-52) a viac takýchto „vychytávok“ nie sú iba na okrasu, v realite to má však význam.

Power Functions vs. Powered Up

Power Functions (ďalej len PF) je sada pohonných funkcií pre LEGO® Technic, ktorá sa skladá z boxu na batérie, prepínača pólov, motorov, prepojovacích káblov a IR (infračerveného) portu. Poznáme rôzne typy motorov PF: E, M, L, XL, Servo motor. Na IR port je pripojený motor káblom, ktorý môžeme ovládať pomocou diaľkového ovládania. K PF je možné pripojiť aj svetlá. Tieto funkcie sú len pre vybrané druhy Lega.

Powered Up (ďalej len PU) sada pohonných funkcií odlišných tým, že na box na batérie (Smart Hub) sa dajú pripojiť iba štyri veci z možností motorov, svetiel a senzora farieb a vzdialenosti. Na rozdiel od PF je PU ovládané pomocou funkcie Bluetooth. Keď sa spáruje mobilné zariadenie s funkciou Bluetooth so Smart Hub-om, tak môžete postavený stroj ovládať na diaľku alebo mu posielať programy cez aplikáciu. Aj tieto funkcie sú dostupné len pre niektoré stavebnice LEGO®.

Vlastná skúsenosť

Keď som dostal LEGO® Technic, zistil som, aké je skvelé a rozpracované do detailov. Sám som si vyskúšal, že sa dá z neho postaviť hocičo podľa skutočnosti. Vytvoril som vozidlo (pozri fotky), ktoré sa podobá na polopásový obrnený transportér (pre lepšiu predstavivosť uvádzam odkaz https://www.youtube.com/watch?v=wan0dgDeMmQ) a nedočkavo čakám na ďalšie možnosti LEGO® Technic.