Plyšový medvedík

29.04.2019 21:05
Herný svet

Autor : Adam Laluch, ZŠ Zbehy

Späť na úvod

Máte ho doma aj vy? Keď v roku 1903 Margaret Steiffová a Morris Michtom súčasne objavili a vyrobili prvého plyšového medvedíka, ešte nevedeli, že sa práve pozerajú na najznámejšiu a najpredávanejšiu hračku všetkých čias. Od tohto vzácneho okamihu už uplynulo 116 rokov, stále sa však teší veľkej obľube. 

Kde sa vzal?

O prvenstvo nápadu plyšového medvedíka sa bijú dvaja ľudia - brooklynský maloobchodník Morris Michton s manželkou Rose a nemecká krajčírka Margaret Steiffová. Aj napriek tomu, že nie je jasné, kto ho prvý vyrobil, okamžite si získal popularitu po celom svete.

O vzniku plyšového medvedíka sa v Spojených štátoch amerických traduje viacero historiek, ale v každej sa vyskytuje 26. prezident USA Theodore Roosevelt, verejne známeho aj ako "Teddy". Najznámejšia hovorí o tom, ako sa pán prezident vybral so svojou družinou v novembri 1902 na poľovačku do štátu Mississippi. Poľovačka bola však neúspešná a keď sa na sklonku dňa už-už zdalo, že nič neulovia, podarilo sa im chytiť čierne louisianské medvieďa, ktoré priviazali k stromu a zdvorilo ponúkli pána prezidenta, aby ho zastrelil. Ten však odmietol a svojou hláškou ,,Ušetrite toho medveďa!" sa navždy zapísal do histórie. 

Ešte v ten istý mesiac uverejnil známy politický karikaturista Clifford Berryman do novín Washington Post obrázok, ako sa pán prezident Roosevelt odmietavo odvracia od spútaného malého čierneho medvedíka. 

Tento obrázok inšpiroval Morrisa Michtoma a jeho manželku Rose vo februári roku 1903 k výrobe macka, ktorého nazvali Teddy´s bear (Tedyho medvedík). Macka vystavili vo výklade svojho obchodu, aby lákal zákazníkov, čo aj robil. Morris Michton listom požiadal Theodora Roosevelta o oficiálne povolenie používať jeho meno a keď ho 15.februára získal, začala sa éra plyšových medvedíkov. Preto sa dátum 15.2.1903 považuje v USA aj za oficiálny dátum "narodenia" plyšového medvedíka.

V tom istom čase žila na opačnej strane sveta - v Nemecku istá, veľmi ťažko chorá žena na vozíčku, Margaret Steiffová. Margaret od malička milovala šitie a keď bola dospelá, kúpila si šijací stroj, ktorý bol v tom čase novinkou a mal ho naozaj len málokto. Vyrobila prvú plyšovú hračku, sivého sloníka, ktorý mal slúžiť ako ihelnička pre jej zákazníčky. Namiesto zapichovania ihiel sa však ušla sloníkovi pozornosť malých detí, ktoré sa s ním hrali. O niekoľko mesiacov neskôr bol Margaretin synovec Richard v ZOO a veľmi sa mu zapáčil medveď. Páčil sa mu natoľko, že nakreslil strih pre plyšovú hračku v tvare medveďa s pohyblivými končatinami. Podľa tohto strihu Margaret zostrojila v marci roku 1903 plyšového medvedíka. Onedlho dostala prvú veľkú objednávku medvedíkov do USA, kde sa konala veľká svetová výstava. Tam sa umiestnil na 1. mieste. Odvtedy až dodnes firma Steiff vyrába plyšových medvedíkov. Najvzácnejšie plyšové medvedíky sú tie, ktoré majú v ľavom ušku prišitý gombík s nápisom STEIFF.

A vedeli ste, že spevák Pavol Hammel napísal o výrobkyni medvedíka aj pieseň?


Medvedík dnes

V súčasnosti je medvedík podnetom mnohých kníh a filmov. Poznáme napríklad Medvedíka Paddingtona, Macka Uška, Medvedíka Pú, Mášu a Medveďa, Bubu a Yogiho alebo napríklad Teddyho Mr. Beana. Záujem o medvedíka nevyprchal dodnes a každú chvíľu sa v hračkárstvach kupujú medvedíky všetkých veľkostí, tvarov a farieb. V roku 2003 mal dokonca plyšový medvedík aj svoju oslavu pri príležitosti svojich stých narodenín. Bola v Osake a trvala dva dni!

Medvedík v našej škole

V ZŠ Zbehy je medvedík rovnako ako v iných školách veľmi obľúbený, má ho takmer každé dieťa. Tu sú výpovede niektorých mojich spolužiakov o plyšovom medvedíkovi:

,,Je málo detí, ktoré by nemalo doma plyšového medvedíka, aj ja som jedného mala."

,, Môj názor na medvedíkov je taký, že môj brat keď bol malý sa s nimi hrával, ale ja som sa radšej hrával s autíčkami."

,,Plyšový medvedík je podľa mňa hračka na objímanie a na upokojovanie, atď."

,,Medvedík je moja obľúbená hračka a mám ho veľmi rád."

,,Aj napriek tomu, že je medvedík veľmi starý vynález, stále ho mám v posteli a spím s ním."

Dokonca som spravil v spolupráci s mojimi kamarátmi školskú galériu medvedíkov. Tu je, môžete sa ňou pokochať:


Prajem pekný deň a veľa radosti pri čítaní iných článkov :)