Xbox

13.05.2020 13:18
Herný svet

Autor : Milan Bagín, ZŠ s MŠ Štúrova ul., Bolešov

Späť na úvod

Xbox je všeobecný názov pre hernú konzolu od spoločnosti Microsoft. Konzola vznikla ako reakcia Microsoftu na PlayStation 2 od firmy Sony. Vyznačuje sa najmä hardwarovou a softwarovou variabilitou - napríklad je možné si do konzoly pridať vlastný pevný disk, využívať klávesnicu, myš a podobne). Neskoršie verzie konzoly mohli využívať špeciálnu priestorovú kameru Kinect so snímaním pohybu osôb či hráčov, čo sa využíva najmä v interaktívnych športových hrách alebo pri ovládaní samotnej konzoly gestami.

Prvý Xbox sa uvideol na trh   15.november 2001 (Usa)

 A v iných krajinách až neskôr: 22. február 2002 (jap) 

                                                                    14. marec 2002 (aus)

                                                                     14. marec 2002 (eu)

Xbox prvej generácie využíval upravený procesor Intel Pentium 3 Coppermine s frekvenciou 733 MHz a upravenú grafickú kartu GeForce "NV2A" vyvinutú v spolupráci spoločností NVIDIA a Microsoft. K čítaniu médií používa klasickú DVD mechaniku rôznych značiek. Na trhu sa objavilo niekoľko verzií (1.0-1.6b). K produktu je možné dokúpiť DVD-kit a špeciálny set pre výstup zvuku v digitálnej kvalite. Novšia verzia Xboxu sa volá Xbox 360 ďalšie verzie: Xbox One, Xbox One S, Xbox One X.

Xbox Series X sa má dať trh v roku 2020.

                                                                                                                                                                


                                                                                                                                                         Xbox 360

Xbox 360 je herná konzola vyvinutá spoločnosťou Microsoft v spolupráci so spoločnosťami IBM, ATI, Samsung a SiS. Xbox 360 je prvá konzola, ktorá bola uvedená v siedmej generácii konzol a súperí s konzolou Playstation 3 od firmy Sony a Wii od Nintenda. Xbox-360 je nástupcom Xboxu, ktorý bol, hlavne v USA, veľmi obľúbený. Xbox 360 bol aj najporuchovejšou konzolou v histórii.[chýba zdroj] a ako jediná konzola na svete dokázala spustiť HD-DVD filmy pomocou prídavnej mechaniky. V júni 2009 bol na hernom veľtrhu E3 oznámený nový projekt tzv. „Project Natal“, ide o nové rozhranie k X360 a to kamera ktorá sníma celú plochu hráčovho tela a dokáže jeho pohyby preniesť do hry, prípadne do menu atd. Bude ňou možné ovládať hry celým telom a tým spôsobiť malú revolúciu vo svete hier podobne ako pohybové ovládače k Nintendu Wii. Projekt bol napokon uvedený pod názvom Kinect. Strata podpory by mala byť v roku 2016. Koncom roku 2013 Microsoft uviedol novú verziu konzoly Xbox One. Ku koncu roku 2013 sa celosvetovo predalo takmer 60 miliónov kusov Xbox 360.

Dátum uvedenia na trh 22. november 2005

Predaných kusov 84 miliónov (9. Jún 2014)

Najobľúbenejšie hry: Halo 3, Gears of War, Gears of War 2, Forza motorsport 3


Zdroj: wikipédia, internet