ELEKTROMOBILY NAŠA BUDÚCNOSŤ?

01.02.2020 19:17
Veda a Technika

Autor : Milan Mozoľa, ZŠ Alexyho, Zvolen

Späť na úvod

Dnes vám napíšem o elektromobiloch. Pýtate sa prečo práve o takomto „druhu auta“? Keď sa spýtate malého chlapca, čo ho ako prvé napadne keď mu niekto povie technika, tak mu hneď napadne auto. Práve preto som vám napísal o elektromobiloch. Niekto vraví, že sú pre nás prospešné, druhý vravia že to nedopadne dobre a sú ešte taký, ktorý vravia, že to dlho nevydrží. Elektromobily majú byť prospešné pre Zem aj pre ľudí. Odbúraním výfukových plynov sa nebude znečisťovať ovzdušie. Využívaním obnoviteľných zdrojov energie sa budú šetriť nerastné suroviny. Výhodou je aj jednoduchšia konštrukcia automobilu a karosériu teda možno konštruovať variabilnejšie na rovnakej podvozkovej báze.

Má to ako vždy aj svoje muchy. Elektromobily majú slabšiu výkonnosť oproti autám na benzín či naftu. Treba vybudovať sieť nabíjacích staníc a doba nabíjania je ešte pomerne dlhá a životnosť akumulátora (batérie) je relatívne krátka.

Ich výhodou a nevýhodou zároveň môže byť ich nízka hlučnosť : výhoda zníži sa hluk – nevýhoda chodec si nemusí uvedomiť približujúce sa auto. Bolo by vhodné, aby sa elektromobily stali súčasťou cestnej premávky, ale ešte nemôžu úplne nahradiť auta na fosílne palivá. Možno je to “hudba” budúcnosti… No môj názor na toto auto je veľmi pozitívny, avšak každý máme svoj názor a predstavu o aute. Preto množstvu ľudí sa elektromobily nezdajú najlepšie.