Kritériá prijímacieho konania na Strednú odbornú školu dopravy a služieb, Jesenského 1, Nové Zámky na školský rok 2024/2025

Info pre uchádzačov

SOŠ, Jesenského, Nové Zámky, Jesenského 1, 94062 Nové Zámky

Späť na školu

Pri prijímaní žiakov na štúdium na Strednú odbornú školu dopravy a služieb, Jesenského 1, Nové Zámky postupuje riaditeľka školy v súlade so zákonom NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, zákonom č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov, zákonom č.61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Kritériá prijímacieho konania sa budú riadiť aktuálnymi rozhodnutiami MŠVVaŠ SR, preto sa aj tieto kritériá môžu meniť. Prijímacie konanie v systéme duálneho vzdelávania sa riadi zákonom č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Na školský rok 2024/2025 sa bude prijímať do študijných a učebných odborov na základe schváleného plánu výkonov.

Podmienky prijímacieho konania boli prerokované v pedagogickej rade a v Rade školy pri SOŠ dopravy a služieb, Jesenského 1, Nové Zámky.

V súlade s vyššie citovanými predpismi

u r č u j e m kritériá pre prijatie uchádzačov do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025 nasledovne:

A. ŠTUDIJNÉ ODBORY Podmienky prijatia:

− Žiak, ktorý v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka ZŠ dosiahol v každom predmete (slovenský jazyk a literatúra, matematika ) samostatne úspešnosť najmenej 80% bez ohľadu na ďalšie kritériá - je prijatý bez prijímacej skúšky.

− Všetci žiaci vykonajú prijímacie skúšky z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry písomnou formou. Písomná skúška obsahuje úlohy a príklady v rozsahu učiva základnej školy. Na vypracovanie písomnej skúšky má uchádzač 60 minút na slovenský jazyk a literatúru a 60 minút na matematiku.

− Uchádzač so zdravotným znevýhodnením pripojí k prihláške na vzdelávanie vyjadrenie lekára so špecializáciou všeobecné lekárstvo o zdravotnej spôsobilosti študovať zvolený odbor vzdelávania.

− Pre žiakov so zdravotným znevýhodnením sa forma prijímacej skúšky určí s prihliadnutím na ich zdravotné znevýhodnenie.

− Uchádzač so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami pripojí k prihláške na vzdelávanie správu z diagnostického vyšetrenia vykonanú zariadením poradenstva a prevencie nie staršiu ako dva roky. Podľa odporúčaní zariadenia poradenstva a prevencie mu budú upravené podmienky prijímacej skúšky.

− Potvrdenie o zmenenej pracovnej schopnosti predkladá len uchádzač so zmenenou pracovnou schopnosťou. − Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti študovať príslušný odbor vzdelávania a na výkon povolania sa vyžaduje u uchádzačov na štúdium v študijnom odbore 2495 K autotronik / autotronička. Vyžiadanie potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti študovať príslušný odbor vzdelávania sa riadi aktuálnymi rozhodnutiami MŠVVaŠ SR.

− Žiak splnil kritériá pre úspešné vykonanie prijímacích skúšok. Kritériá pre úspešné vykonanie prijímacej skúšky:

− Poradie žiakov sa stanovuje podľa počtu dosiahnutých bodov na prijímacej skúške z oboch predmetov, bodov získaných za študijný priemer v 1. polroku 9. ročníka posudzovaného školského roka a bodov získaných za umiestnenie v olympiádach a súťažiach súvisiacich s odborom vzdelávania.

− Podmienkou pre prijatie žiaka je okrem získania určeného počtu bodov aj umiestnenie žiaka v celkovom poradí podľa stanoveného plánu výkonov.

− Žiak na prijímacej skúške môže získať maximálne 50 bodov z matematiky a maximálne 50 bodov zo slovenského jazyka a literatúry.

− Minimálny počet bodov, ktorý žiak musí získať z jednotlivých predmetov prijímacej skúšky osobitne je 20% z celkového počtu bodov v uvedených predmetoch, aby splnil kritérium úspešného vykonania prijímacej skúšky.

− Prihlásený žiak nesmie mať za uvedený ročník a polrok známku nedostatočný z predmetov prijímacej skúšky (slovenský jazyk a literatúra a matematika).

Bodovanie priemerného prospechu za 1. polrok 9. ročníka ZŠ:

Študijný priemer Počet bodov za študijný priemer 1,00 25 1,01 - 1,25 20 1,26 – 1,50 18 1,51 – 1,75 16 1,76 – 2,00 14 2,01 – 2,25 12 2,26 – 2,50 10 2,51 – 2,75 6 2,76 – 3,00 2 3,01 a horší 0 Do priemeru známok sa započítavajú nasledovné predmety: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk (prvý cudzí jazyk), matematika, chémia, fyzika, dejepis, biológia, geografia. Posudzuje sa len anglický a nemecký jazyk. Priemer sa vypočíta s presnosťou na dve desatinné miesta. V prípade slovného hodnotenia ktoréhokoľvek z uvedených posudzovaných predmetov sa nahradí „absolvoval“ alebo „slovné hodnotenie“ známkou z daného predmetu z 2.polroka 8.ročníka resp. 1.polroka 8.ročníka (prípadne z nižšieho ročníka, kedy boli predmety hodnotené známkou). Bodovanie umiestnení v olympiádach a súťažiach súvisiacich s odborom vzdelávania:

− Ak sa žiak umiestnil na 1. až 3. mieste v okresnom alebo obvodnom kole v 9. ročníku v olympiáde alebo súťaži z predmetov prijímacej skúšky, do celkového hodnotenia sa započíta najlepší výsledok v jednej súťaži - 5 bodov.

− Ak bol úspešným riešiteľom v krajskej alebo celoštátnej súťaži v 9. ročníku z predmetov prijímacej skúšky, do celkového hodnotenia sa započíta výsledok v jednej súťaži - 10 bodov. − Účasť v olympiádach a súťažiach sa overuje na základe priloženého dokladu k prihláške potvrdeného základnou školou.

− Žiak na prijímacej skúške môže získať maximálne 140 bodov. Pri rovnakom počte bodov v poradí sa uplatnia nasledovné pomocné kritériá v uvedenom poradí: 1. zmenená pracovná schopnosť uchádzača, ak nie je v rozpore so zdravotnými požiadavkami pre daný odbor, 2. prednostne bude prijatý uchádzač, ktorý spolu s prihláškou na štúdium doručí potvrdenie od zamestnávateľa o zapojení do systému duálneho vzdelávania, 3. žiak má lepšie celkové hodnotenie na prijímacej skúške zo slovenského jazyka a literatúry, 4. žiak má lepšie celkové hodnotenie na prijímacej skúške z matematiky, 5. priemer známok na vysvedčení v 8. ročníku ZŠ na konci školského roka. Do priemeru známok z 8. ročníka sa započítavajú nasledovné predmety: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk (prvý cudzí jazyk), matematika, chémia, fyzika, dejepis, biológia, geografia. Ostatné podmienky prijatia:

− Do prvého ročníka príslušného vzdelávacieho programu úplného stredného odborného vzdelávania bude prijatý uchádzač, ktorý splnil podmienky prijímacieho konania a ku dňu nástupu sa preukáže dokladom získania nižšieho stredného vzdelania podľa § 16 ods. 3 písm. b) školského zákona.

− Podmienkou prijatia uchádzača na vzdelávanie je, že uchádzač nie je žiakom inej strednej školy.

− V prípade nedostatočného počtu prihlásených žiakov do jednotlivých študijných odborov sa trieda nezriadi, žiaci sa môžu uchádzať o štúdium v inom odbore. B. UČEBNÉ ODBORY Podmienky prijatia

− Do učebných odborov budú prijatí žiaci bez prijímacích skúšok na základe dosiahnutých vyučovacích výsledkov v 1. polroku 9. ročníka podľa priemeru. Priemer známok sa vypočíta s presnosťou na dve desatinné miesta

− Podmienkou pre prijatie žiaka je okrem získania určeného počtu bodov aj umiestnenie žiaka v celkovom poradí podľa stanoveného plánu výkonov.

− Do priemeru známok sa započítavajú nasledovné predmety: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk (prvý cudzí jazyk), matematika, chémia, fyzika, dejepis, biológia, geografia. V prípade slovného hodnotenia ktoréhokoľvek z uvedených posudzovaných predmetov sa nahradí „absolvoval“ alebo „slovné hodnotenie“ známkou z daného predmetu z 2.polroka 8.ročníka resp. 1.polroka 8.ročníka (prípadne z nižšieho ročníka, kedy boli predmety hodnotené známkou).

− Uchádzač so zdravotným znevýhodnením pripojí k prihláške na vzdelávanie vyjadrenie lekára so špecializáciou všeobecné lekárstvo o zdravotnej spôsobilosti študovať zvolený odbor vzdelávania.

− Uchádzač so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami pripojí k prihláške na vzdelávanie správu z diagnostického vyšetrenia vykonanú zariadením poradenstva a prevencie nie staršiu ako dva roky.

− Potvrdenie o zmenenej pracovnej schopnosti predkladá len uchádzač so zmenenou pracovnou schopnosťou. − Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti študovať príslušný odbor vzdelávania a na výkon povolania sa vyžaduje u uchádzačov na štúdium v učebných odboroch 2487 01 H autoopravár – mechanik / autoopravárka - mechanička a 2487 02 H autoopravár – elektrikár / autoopravárka – elektrikárka. Vyžiadanie potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti študovať príslušný odbor vzdelávania sa riadi aktuálnymi rozhodnutiami MŠVVaŠ SR.

− Zdravotný stav žiaka nesmie odporovať požiadavkám daného učebného odboru. − Do prvého ročníka príslušného vzdelávacieho programu stredného odborného vzdelávania bude prijatý uchádzač, ktorý sa ku dňu nástupu preukáže dokladom získania nižšieho stredného vzdelania podľa §16 ods. 3 písm. b) školského zákona.

− Podmienkou prijatia uchádzača na vzdelávanie je, že uchádzač nie je žiakom inej strednej školy.

− V prípade nedostatočného počtu prihlásených žiakov do jednotlivých učebných odborov sa trieda nezriadi, žiaci sa môžu uchádzať o štúdium v inom odbore. Pri rovnakom priemere známok v poradovníku sa uplatnia nasledovné pomocné kritériá v uvedenom poradí: 1. znížená pracovná schopnosť uchádzača, ak nie je v rozpore so zdravotnými požiadavkami pre daný odbor, 2. prednostne bude prijatý uchádzač, ktorý spolu s prihláškou na štúdium doručí potvrdenie od zamestnávateľa o zapojení do systému duálneho vzdelávania, 3. priemer známok na vysvedčení v 8. ročníku ZŠ na konci školského roka.

Do priemeru známok sa započítavajú nasledovné predmety: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk(prvý cudzí jazyk), matematika, chémia, fyzika, dejepis, biológia, geografia.

C. ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA:

1. Prijímacie skúšky sa konajú v termínoch: 2. máj 2024 a 9. máj 2024. V prípade nenaplnenia počtu žiakov bude prijímacie konanie v ďalšom termíne 18. júna 2024.

2. Do prijímacieho konania je uchádzač zaradený na základe podania prihlášky potvrdenej základnou školou.

3. Kópie vysvedčení - predkladá len uchádzač, ktorý bol z niektorého vyučovacieho predmetu na vysvedčení hodnotený slovne (v tomto prípade predkladá len vysvedčenie s príslušným slovným hodnotením), alebo ak nie je možné, aby základná škola, ktorú žiak navštevoval alebo navštevuje, potvrdila hodnotenie žiaka uvedené na prihláške.

4. Na zabezpečenie prípravy, priebehu a spracovania výsledkov prijímacích skúšok a na posúdenie študijných predpokladov a zdravotnej spôsobilosti uchádzačov riaditeľka školy zriaďuje prijímaciu komisiu ako svoj poradný orgán. O prijatí uchádzača rozhodne riaditeľka školy na základe výsledkov predložených prijímacou komisiou.

5. Výsledky prijímacieho konania budú zverejnené pri vstupnej bráne školy a na webovej stránke školy – 17.mája 2024. V súlade so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov budú na zverejnenom zozname o výsledkoch prijímacieho konania uvedené číselné kódy pridelené uchádzačom.

6. Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí uchádzačov po prijímacom konaní bude odoslané v zmysle platnej legislatívy. Termín na doručenie rozhodnutia riaditeľa strednej školy o prijatí resp. o neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania zákonnému zástupcovi žiaka alebo plnoletému žiakovi cez informačný systém základnej školy, odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu, poštou, osobne alebo do elektronickej schránky je najneskôr do 17. mája 2024.

7. Zákonný zástupca uchádzača najneskôr 22.05.2024(23:59 hod) písomne potvrdí prijatie na vzdelávanie. Ostatné rozhodnutia o prijatí na odbory vzdelávania uvedené v prihláške strácajú platnosť. Uvoľnené miesto bude ponúknuté nasledujúcemu uchádzačovi zo zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania.

8. Záväzné potvrdenie o nastúpení žiaka alebo nenastúpení žiaka na štúdium sa doručí strednej škole cez informačný systém základnej školy (EduPage), odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu, osobne alebo poštou na adresu strednej školy.

9. Riaditeľka školy v stanovenom termíne zverejní oznámenie o tom, či sa na škole uskutoční prijímacie konanie v 2. kole na nenaplnený počet miest, na webovom sídle školy alebo na výveske školy.

10. V prípade, že sa bude na škole konať aj prijímacie konanie v 2. kole, uchádzač alebo zákonný zástupca uchádzača môže podať prihlášku na vzdelávanie pre prijímacie konanie na nenaplnený počet miest v ďalšom termíne.

11. Prijímacie konanie na nenaplnený počet miest sa uskutoční dňa 18. júna 2024. Uchádzač alebo zákonný zástupca uchádzača doručí do 26. júna 2024 strednej škole záväzné potvrdenie o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenie o nenastúpení žiaka na štúdium.

12. Proti rozhodnutiu riaditeľky školy o neprijatí sa môže uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača odvolať do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia prostredníctvom riaditeľky školy na Odbor školstva Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

13. Ak sa uchádzač nemôže zúčastniť prijímacej skúšky zo zdravotných dôvodov, je povinný sa ospravedlniť najneskôr v deň konania prijímacej skúšky do 8,00 h lekárskym potvrdením. V prípade maloletého uchádzača ospravedlňuje jeho neprítomnosť zákonný zástupca. Riaditeľka školy určí náhradný termín prijímacej skúšky.

14. Tieto kritériá platia pre všetky termíny prijímacieho konania na školský rok 2024/2025.


V Nových Zámkoch, dňa 23.11.2022


Ing. Jana Marenčáková v. r. riaditeľka školy