Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide ...

Zo života školy

Hotelová akadémia Prešov, Baštová 32, 08001 Prešov

Späť na školu

Myslím, že tento text starej ľudovej piesne netreba bližšie predstavovať. Práve toto obdobie zábavy, hojnosti, radosti, spevu, zabíjačiek a prípravy na pôstne štyridsaťdňové obdobie sme si v našej škole pripomenuli malou gastronomickou ochutnávkou.

V spolupráci so žiakmi druhého ročníka sme v rámci hodín CCJ rozhodli vrátiť v čase a navariť si pravé fašiangové jedlá. Priniesli sme tkané obrusy, poumývali krásnu keramiku, zamiesili cesto, postavili fazuľu a s chuťou sa pustili do príprav fašiangových dobrôt. Naše menu pozostávalo z kombinácií starých receptov a moderných trendov. Spoločne sme si pochutili na naozaj bohatom menu, ktoré tvorila fazuľová polievka s údeným mäsom, pomaly pečená bravčová krkovička obalená v kávovej chraste so strapačkami s kyslou kapustou a údenou slaninou, nechýbali šišky s džemom, šišky plnené karamelovým krémom, fánky bohato obalené v škoricovom cukre, hnetený jablkový koláč s lyofilizovanými jahodami. Pripravili sme tiež niekoľko kanapiek s tradičnými i menej tradičnými nátierkami: bryndzovou, mäsovou, vajíčkovou, škvarkovou, ktoré sme ozdobili trendovými mikrobylinkami. Z tradičných jedál sme doplnili na stôl varenú klobásu, slaninu, cibuľu, cesnak a čerstvý domáci chlieb. Vôňa jedál sa niesla chodbami školy a spoločne sme si pochutnali na pripravených jedlách.