Lyžiarsky kurz

Zo života školy

Gymnázium J. Kráľa, SNP, Zlaté Moravce, SNP 3, 953 42 Zlaté Moravce

Späť na školu

30. január 2023. Konečne nastal ten deň, ktorý na nás z kalendára číhal a vzbudzoval v nás očakávania nových zážitkov a zábavy. Tešili sme sa na oddych od školy a na spoločne strávený čas v obklopení krásnej slovenskej prírody. Nasadli sme do autobusu, naplneného do posledného centimetra našou lyžiarskou výbavou, a pohodlne usadení a unášaní zvukmi hudby sme sa vydali v ústrety novým dobrodružstvám. Naším cieľom boli, ako inak, staré známe a rokmi overené, DONOVALY. Po vystúpení z autobusu sme sa prebrodili snehom siahajúcim po kolená až do nášho penziónu.

Nestrácali sme čas. Po vybalení a plnohodnotnom obede sme si na nohy obuli lyžiarky a lyžiarsky kurz sa mohlo začať! Tí, ktorí sa na lyže odhodlali postaviť po prvýkrát v živote, mali v očiach obavy, my pokročilí sme sa však už nevedeli dočkať, ako sa prvýkrát pustíme dolu svahom. Podľa našich schopností nás vyučujúci rozdelili do troch skupín. Tí najzdatnejší sa dostali do skupiny vedenej inštruktorom Ing. Milanom Ježovičom, tí, ktorí mali s lyžovaním aké-také skúsenosti boli v skupine Mgr. Aleny Rakovskej. Tretiu skupinu, začiatočníkov, si pod svoje ochranné krídla zobrala pani riaditeľka RNDr. Renáta Kunová, PhD. a vedúca celého kurzu, Mgr. Ľ. Minárová.

Už v pondelok sme zistili, že lyžiarsky výcvik je skutočne výcvikom a celý týždeň sme tomu názoru ostali verní. Avšak okrem tvrdej práce na svahu nám bola dopriata ja zábava. Tá vrcholila vždy večer pri večernom programe a potom v súkromí na izbách. V prvý pondelkový večer 1. A prichystala program pre 1. B. Hlavnou aktivitou bol stoličkový tanec, v ktorom sme zo seba dostali to najlepšie, čo v nás ešte po celom dni ostalo.

Po prebdenej noci sme si opäť vyložili na plecia lyže a za hustého sneženia sme si vyšliapali cestičku až hore na svah. Potom nasledovala rozcvička a samotné lyžovanie, ktoré sme prerušili chutným obedom. Večer nás opäť čakal program, tentokrát v podaní 1. B. Naši „kolegovia“ si dali záležať a pripravili si pre nás tri aktivity. Rozdelení do skupín sme začali prvou, ktorá niesla názov točená. Cieľ bol jasný - prejsť vyznačenú trasu hneď po tom, ako sme urobili pár koliečok a (ne)príjemne sa nám zatočila hlava. Pre mnohých z nás veru táto úloha nebola vôbec jednoduchá. V druhej disciplíne sme hádali texty piesní a v tretej pieseň na základe textu. A to už bola bodka za naším utorňajším programom.

V stredu sme so svalovicou na nohách opäť niesli lyže na pleciach a šliapali známou cestou až na svah. Poobede nás čakala vyhliadka na Novú hoľu. Veru, nebolo jednoduché prebrodiť sa snehom, ktorý niektorým siahal po kolená, až k lanovke, no so sebazaprením sme to nakoniec všetci úspešne zvládli. Po návrate do penziónu nás čakal zaslúžený oddych v bazéne, po ktorom sa zaspávalo až príliš ľahko.

Vo štvrtok už veľká väčšina z nás nevládala, no predsa sme sa odhodlali ísť na svah. Lyžovať v ťažších podmienkach a s riadnou svalovicou bolo pre nás výzvou. Neodradili nás ani snežné záveje a silný vietor. Po výdatnom oddychu sme ešte absolvovali prechádzku, ktorá sa zmenila na parádnu guľovačku. A veru, nikto nikoho nešetril! Po večeri sme si to rozdali v bowlingu a biliarde a z niektorých z nás sa vykľuli ozajstní majstri.

V piatok sme po poslednom lyžovaní nasadli do autobusu. Veľa z nás takmer celú alebo priam až celú cestu prespali.

Na záver by som sa chcela v mene všetkých účastníkov poďakovať pani zdravotníčke Barbore Bielikovej, ktorá to s nami nemala ľahké, a tak isto pánovi inštruktorovi a našim milým pani učiteľkám, ktoré s nami prežívali všetky krásne aj namáhavé chvíle. Pre nás to nebol len lyžiarsky, ale čas strávený s druhou rodinou. ĎAKUJEME!

Fotogaléria k článku