Hviezdoslavov Kubín

Zo života školy

Súkromná stredná odborná škola, SNP 1253, Poprad, SNP 1253, 05801 Poprad

Späť na školu

V stredu 1. marca 2023 sa na pôde SSOŠ v Poprade-Veľkej konala tradičná školská súťaž v prednese poézie a prózy, tzv. Hviezdoslavov Kubín. Počas štvrtej a piatej vyučovacej hodiny sa predviedlo celkovo 25 študentov, ktorí predniesli svoje obľúbené básne a úryvky z próz. Odzneli básne súčasných a moderných slovenských autorov vrátane Sama Chalupku, Miroslava Válka, Milana Rúfusa, ale aj dnešných hudobníkov Adama Ďuricu či Márie Čírovej.

Porota, ktorú tvorili vyučujúce slovenského jazyka a literatúry, hodnotila recitácie podľa nasledujúcich kritérií: výber básne, prejav, intonácia a emócia. Bolo vidieť, že žiaci sa na súťaž veľmi dobre pripravili a svoje recitácie predniesli s vášňou a angažovanosťou.

Počas súťaže si mohli študenti vypočuť vystúpenie žiačky Paulíny Mirgovej, ktorá zaspievala dve známe skladby. Táto kultúrna vložka príjemne spestrila celý priebeh súťaže.

Po náročnom rozhodovaní poroty boli vyhlásení víťazi. Na prvom mieste sa umiestnili Natália Žrobeková (II. B) a Damián Kačmarčik (IV. E), na druhom mieste skončili Lukáš Tomaškovič (II. F) a Gabriel Hudaček (IV. E), tretie miesto obsadili Radosalv Siman (I. B) a Andrea Srolová (I. B). Noemi Blažovej bola udelená cena poroty za vlastnú tvorbu.

Celkový dojem zo súťaže bol veľmi pozitívny. Hviezdoslavov Kubín 2023 ukázal, že záujem o slovenskú poéziu je stále silný. Dúfame, že sa podobná akcia bude konať aj v budúcnosti a že sa bude tešiť podobnému záujmu ako tento rok. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšie podobné podujatia. Víťazom z celého srdca gratulujeme.

Fotogaléria k článku