2697 K mechanik elektrotechnik

Študijné odbory

Stredná odborná škola elektrotechnická, Sibírska 1, Trnava, Sibírska 1, 91701 Trnava

Späť na školu

2697 K mechanik elektrotechnik - v tomto odbore je možné študovať aj v rámci DUÁLNEHO VZDELÁVANIA od tretieho ročníka zameranie:

2697 K mechanik elektrotechnik - silnoprúdová technika Absolvent študijného odboru mechanik elektrotechnik je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne vykonávať práce pri projektovaní, konštrukcii, výrobe, montáži, ako aj v prevádzke a údržbe elektrotechnických inštalácií a elektrických zariadení. Absolvent v oblasti silnoprúdovej techniky pozná spôsoby výroby a rozvodu elektrickej energie. Ovláda funkciu a konštrukciu rôznych typov elektrických strojov a prístrojov, spôsob výroby a rozvodu elektrickej energie a zásady využitia elektrickej energie. Vie zhotoviť základnú projektovú dokumentáciu elektrických zariadení a inštalácií. Dokáže skúšať a obsluhovať elektrické stroje, prístroje a zariadenia. Pracuje s normami, elektrotechnickými tabuľkami a katalógmi. Pozná zásady a spôsoby navrhovania elektroinštalácií obytných budov, organizáciu a riadenie prevádzky jadrových a ostatných typov elektrární a pod., základy projektovania a konštruovania elektrických zariadení. Vykonaním skúšky z odbornej spôsobilosti v zmysle vyhlášky MPSVaR SR č. 508/2009 Z. z. na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, bezpečnosti zariadení získa Osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike.

od tretieho ročníka zameranie: 2697 K mechanik elektrotechnik - automatizačná technika Absolvent študijného odboru mechanik elektrotechnik je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne vykonávať práce pri projektovaní, konštrukcii, výrobe, montáži, ako aj v prevádzke a údržbe elektrotechnických inštalácií a elektrických zariadení. Absolvent v oblasti automatizačnej techniky ovláda princípy automatického riadenia výrobných procesov, jednotlivé prvky využívané v automatizačnej technike a využívanie PC v automatizačnej technike. Ovláda základné poznatky z oblasti výpočtovej techniky a jej využitia v oblasti elektrotechniky, pozná základnú meraciu techniku, princípy a metódy merania a vyhodnocovania, základné pojmy a princípy automatizačnej techniky. Po nástupnej praxi je pripravený na výkon technika konštrukčného, technologického, montážneho a prevádzkového charakteru, ale aj na ďalšie funkcie v odborných útvaroch. Vykonaním skúšky z odbornej spôsobilosti v zmysle vyhlášky MPSVaR SR č. 508/2009 Z. z. na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, bezpečnosti zariadení, získava Osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike.

od tretieho ročníka zameranie: 2697 K mechanik elektrotechnik - tepelno-technické a energetické zariadenia Absolvent študijného odboru mechanik elektrotechnik je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne vykonávať práce súvisiace s vykonávaním dohľadu nad prevádzkou tepelno-energetických zariadení. Ovláda zásady funkčnosti a údržby riadiacich systémov používaných v tepelno-energetických zariadeniach v súlade s prevádzkovými predpismi, naučí sa zabezpečovať výrobu tepelnej a elektrickej energie v predpísaných parametroch pri optimálnom využití výrobných a rozvodných zariadení a pri dodržiavaní bezpečnostných opatrení. Vykonaním skúšky z odbornej spôsobilosti v zmysle vyhlášky MPSVaR SR č. 508/2009 Z. z. na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, bezpečnosti zariadení získa Osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike.