Agromechatronik 4532 K

Študijné odbory

SOŠ Pruské, Pruské 294, 01852 Pruské

Späť na školu

Absolvent je kvalifikovaný odborný zamestnanec, zameraný na vykonávanie údržby, opráv, testovanie a diagnostiku modernej poľnohospodárskej techniky v predpredajnom servise a pri montáži doplnkovej výbavy strojov a zariadení, využívanej v poľnohospodárstve.

Tieto činnosti je schopný po zaškolení vykonávať aj na lesnej, záhradnej a komunálnej technike. Absolvent odboru pracuje v priamom kontakte so zákazníkom v dielňach dodávateľov techniky, náhradných dielov, ale aj priamo na mieste nasadenia strojov a zariadení.

  • Absolvent študijného odboru je súčasne kvalifikovaný aj ako obsluha vysokovýkonných zložitých mechanizačných zariadení v agrosektore.
  • Absolvent odboru bude disponovať kľúčovými a odbornými kompetenciami servisného technika, zameraného na opravu, údržbu, testovanie a diagnostiku modernej techniky, resp. ako predajca tejto techniky.
  • Absolvent odboru bude mať uplatnenie aj ako obsluha modernej poľnohospodárskej techniky na poľnohospodárskych družstvách, podnikoch aj ako samostatný živnostník. Vzhľadom na dosiahnutý stupeň vzdelania sa môže uplatniť aj v štátnej a verejnej správe a súčasne má možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole na Slovensku i v zahraničí.
  • Absolvent študijného odboru agromechatronik je schopný samostatne ale aj tímovo pracovať s maximálnym ohľadom na ochranu životného prostredia, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a s vysokou kvalitou a orientáciou na spokojnosť zákazníka.
  • Absolvent študijného odboru agromechatronik disponuje po ukončení štúdia okruhom nasledovných kompetencií: - diagnostikuje chyby a poruchy ako aj ich príčiny na mechanických, hydraulických, elektrických a elektronických systémoch, - vykonáva údržbu, diagnostikuje, montuje a opravuje vozidlá stroje a zriadenia, - opracováva a spája súčiastky a časti strojov ručne aj strojovo, - obsluhuje vozidlá, stroje a ich systémy a uvádza ich do prevádzky, - testuje emisie a nastavuje motory na správne emisné hodnoty, - aplikuje normy kvality, - pôsobí pri odovzdávaní strojov zákazníkom a odborne školí obsluhu strojov, - komunikuje so zákazníkom, - plánuje a kontroluje pracovné procesy a hodnotí ich výsledky.

PREČO ODBOR AGROMECHATRONIK NA SOŠ PRUSKÉ?

Požiadavky zamestnávateľov, združených v organizácii AGRION, ktorá zastrešuje 49 firiem na Slovensku, zaoberajúcich sa predajom a servisom najmodernejších poľnohospodárskych strojov a zariadení z celého sveta, požiadavky zamestnávateľov zapojených do duálneho vzdelávania, dlhoročná tradícia poľnohospodárskeho školstva, jediná škola v kraji tohto zamerania, kvalifikovaní zamestnanci, možnosť štúdia pre žiakov z celého Slovenska - školský internát, školská jedáleň, vlastná autoškola, príprava nového odboru v súčinnosti so zamestnávateľmi a garantom ŠIOV, škola je Centrom odborného vzdelávania a prípravy, možnosť absolvovať odbornú mobilitu v zahraničí – firma HORSCH Schwandorf – škola má s touto firmou bilaterálnu zmluvu, Fendl, John Deere, Zetor, spolupráca s Technickou fakultou SPU Nitra.


Fotogaléria k článku