Škola pre každého....

Zo života školy

SOŠ Pruské, Pruské 294, 01852 Pruské

Späť na školu

Každý si môže nájsť tú svoju oblasť, či je to poľnohospodárstvo, potravinárstvo, rozvoj vidieka, agroturistiky, krajinárstvo, oblasť kynológie, záhradníctva, ekonomiky a podnikania.

Máš maturitu a chceš študovať?

Ponúkame pomaturitné štúdium krajinárske úpravy a tvorba krajiny alebo odbor vidiecka turistika.

Škola poskytuje i možnosti intelektuálneho, kultúrneho a športového vyžitia. Žiaci môžu navštevovať rôzne krúžky, napríklad historicko-spoločenský, poľovnícky, ďalej krúžky ako kynológia, viazanie a aranžovanie, výroba a zdobenia pečiva, environmentálny, športové krúžky – volejbal, hádzaná (k dispozícii je telocvičňa, posilňovňa), krúžky cudzích jazykov, tiež sa môžu podieľať na tvorbe školského časopisu.

Na škole pracuje Školský parlament, ktorej úlohou je zapájať sa do diania školy a realizujú sa aj mnohé návrhy a podnety zo strany žiakov. Aktívni členovia sa zúčastňujú školení a worshopov pre mladých, ktorých zámerom je viesť ich k občianskej aktivite. V školskom 2020/2021 sa začal na Strednej odbornej škole v Pruskom vyučovať nový odborný predmet „Základy včelárstva“, ktorý má regionálnu pôsobnosť v rámci Slovenskej republiky, nakoľko len 8 škôl pôdohospodárskeho zamerania z celého Slovenska vyučuje tento predmet v rámci pilotného vzdelávacieho programu. Garantmi „vzdelávacieho programu“ sú Štátny inštitút odborného vzdelávania Bratislava, garant za zložku odborného vzdelávania a prípravy a odborný garant, reprezentujúci zamestnávateľskú sféru – Slovenský zväz včelárov.

Škola sa zviditeľňuje i v našom regióne. Svedčia o tom mnohé aktivity ako sú Deň otvorených dverí, Tvorivé dielne, Deň Zeme, Európsky týždeň odborných zručností pre žiakov základných škôl a Víkend otvorených parkov a záhrad pre žiakov a širokú verejnosť. Trenčiansky samosprávny kraj na základe VZN číslo 41/2022 poskytne štipendium žiakom stredných škôl za účelom zvýšenia záujmu žiakov o nedostatkové odbory vzdelávania a za účelom zvýšenia záujmu žiakov dosahovať mimoriadne výsledky vo vedomostných, športových a kultúrnych súťažiach.