Ponuka odborov a profil absolventov

Študijné odbory

Súkromná stredná odborná škola, SNP 1253, Poprad, SNP 1253, 05801 Poprad

Späť na školu

Súkromná stredná odborná škola služieb
V školskom roku 2024/2025 otvárame 1. ročník nespoplatňovaného štúdia v týchto odboroch:


ŠTUDIJNÉ ODBORY: 4-ročné s maturitným vysvedčením a výučným listom

Mechanik elektrotechnik – 2697 K

zameranie: od 2. ročníka možnosť voľby (alebo podľa študijných výsledkov):

  • autoelektronika: absolvent zamerania autoelektronika ovláda základné technologické zručnosti autoelektrotechnika, špecializuje sa na elektronické prvky používané v motorovom vozidle, celé elektropríslušenstvo motorového vozidla, meraciu techniku používanú pre diagnostiku porúch motorového vozidla, polovodičové súčiastky používané v motorových vozidlách. Absolvent ovláda aj technologické postupy týkajúce sa mechanických opráv auto-mobilov.
  • silnoprúdová technika: absolvent zamerania silnoprúdová technika je schopný samostatne vykonávať rôzne druhy elektrotechnických činnosti od projektovania, výroby, montáží, po prevádzku elektrotechnických zariadení. Zameranie sa špecializuje na elektroinštalácie bytových rozvodov, opravu a údržbu elektrických motorov, strojov a zariadení.

Absolventi oboch zameraní získavajú – Osvedčenie o odbornej spôsobilosti elektrotechnikov podľa § 21 Vyhlášky MPSVaR č.508/2009 Z. z.. Absolvent študijného odboru má možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Mechanik stavebnoinštalačných zariadení – 3658 K

Absolvent je pripravený na výkon čin-ností technika konštrukčného, technologického, montážneho a prevádzkového charakteru, je pripravený kvalifikovane vykonávať manuálne odborné činnosti, ktoré súvisia s realizáciou, udržiavaním a opravovaním technického zariadenia budov, môže zastávať hlavne funkcie technologického, prevádzkového, obchodno-servisného charakteru a ďalšie funkcie v odborných útvaroch, alebo ako špecialista pri vykonávaní komplexných prác v súlade so svojim zameraním. Počas štúdia škola umožní žiakom uskutočnenie zváračského kurzu vo vlastnej zváračskej škole za zvýhodnenú cenu. Ab-solvent je pripravený na ďalšie štúdium na vysokej škole.


UČEBNÉ ODBORY: 3-ročné s výučným listom a certifikátom SOPK

Po skončení trojročného štúdia v ktoromkoľvek odbore môže absolvent získať maturitné vysvedčenie v dvojročnom dennom nadstavbovom štúdiu v odbore podnikanie v remeslách a službách.

Autoopravár – 2487 H 01 mechanik 

Absolvent učebného odboru je schopný vykonávať práce na špecializovaných pracoviskách v oblasti opravárenstva cestných motorových vozidiel. Absolvent učebného odboru vie posúdiť technický stav vozidiel, má ucelené teoretické vedomosti a praktické zručnosti pre štandardné opravy cestných motorových vozidiel.

Autoopravár – 2487 H 03 karosár

Absolvent vie pripraviť pracovisko na kontrolu a rovnanie karosérií po haváriách cestných motorových vozidiel, vykonávať generálne opravy karosérií rôznych typov automobilov, pracovať na vývoji nových typov karosérií. Ovláda zváranie elektrickým oblúkom v ochrannej atmosfére CO2 (škola umožní žiakom v odbore karosár absolvovať základný zváračský kurz vo vlastnej zváračskej škole - absolvent uhradí iba administratívny poplatok spojený s vydaním zváračského preukazu).

Cukrár – 2964 H

Absolvent učebného odboru ovláda technologické postupy výroby cukrárenských produktov, ovláda príslušné normy spojené s výrobou cukrárenských produktov, ovláda cudzí jazyk, prácu s výpočtovou technikou. Absolvent odboru cukrár sa uplatní ako odborne kvalifikovaný pracovník v priemyselnej výrobe a v súkromných podnikoch, alebo po splnení ostatných podmienok je absolvent odboru cukrár schopný samostatne podnikať v príslušnej oblasti. Škola umožní žiakom absolvovať barmanský kurz, baristický kurz a kurz praliniek. Žiaci získavajú certifikáty platné v Európskej únii.

Čašník, servírka – 6444 H

Absolvent učebného odboru sa uplatní ako čašník, servírka, bar-man, príp. ako pracovník v oblasti gastronomických služieb. Po nadstavbovom štúdiu a získaní matu-ritného vysvedčenia sa môže uplatniť ako prevádzkar, samostatný ekonomický pracovník, príp. môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole alebo samostatne podnikať. Škola umožní žiakom absolvovať barmanský kurz a baristický kurz, z ktorých získavajú žiaci certifikáty platné v Európskej únii.

Kuchár – 6445 H

Absolvent odboru sa uplatní ako kuchár, pracovník v oblasti zásobovania v reštauráciách a v hotelových zariadeniach. Škola umožní žiakom absolvovať barmanský kurz a baris-tický kurz. Žiaci získavajú certifikáty platné v Európskej únii. Po nadstavbovom štúdiu a získaní matu-ritného vysvedčenia sa môže absolvent uplatniť ako prevádzkar, samostatný ekonomický pracovník, príp. môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole alebo samostatne podnikať.

Kaderník – 6456 H

Absolvent učebného odboru ovláda zloženie a použitie materiálov v odbore, ovláda ich dávkovanie a bezpečnú manipuláciu s nimi. Ovláda pracovné postupy všetkých kaderníckych prác, základy vlasovej kozmetiky, manikúry, líčenia a starostlivosti o pleť. Má poznatky zo všeobecnej psychológie a zo psychológie osobnosti. Absolvent ovláda cudzí jazyk a prácu s výpočtovou technikou. Po skončení trojročného štúdia môže absolvent pokračovať v nadstavbovom štúdiu, po splnení ostatných podmienok môže samostatne podnikať alebo zamestnať sa v odbore.

NADSTAVBOVÉ ŠTÚDIUM: 2-ročné s maturitou, dennou formou

Podnikanie v remeslách a službách – 6403 L

Pre absolventov učebných odborov: čašník, kuchár, kaderník, cukrár, autoopravár – mechanik, karosár, lakovník.

Teoretické vyučovanie vo všetkých odboroch prebieha v priestoroch školy, praktické vyučovanie prebieha v školských dielňach, v zmluvných zariadeniach a firmách. Mnohé zmluvné firmy ponúkajú žiakom možnosť brigády, príp. zamestnania sa hneď po ukončení štúdia. Vo všetkých študijných a učebných odboroch ponúkame možnosť vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania.

Kontakty

Súkromná stredná odborná škola služieb,

SNP 1253, 058 01 POPRAD

Telefón: 052/ 78 60 131 fax 052/ 78 60 154–155

sekretariat@sosvelka.sk, nájdete nás aj na Facebooku

Tagy článku