Európsky týždeň BOZP

Zo života školy

Stredná odborná škola technická, Volgogradská 1, Prešov, Volgogradská 1, 08001 Prešov

Späť na školu

V rámci 43.týždňa v roku sme sa v rôznych aktivitách venovali bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.

V pondelok 24.10.2022 sme si vypočuli v školskom rozhlase reláciu na tému „Príčiny a prevencia podporno – pohybovej sústavy“

. V utorok 25.10. od 7:50 do 12:15 hod. prišli medzi nás žiaci IV. ročníka zo Strednej zdravotníckej školy Prešov pod vedením PhDr. Goreckej a PhDr. Marinicovej. Našim žiakom predviedli kardiopulmonálnu resuscitáciu (KPR) dospelého človeka, dieťaťa a bábätka, Gordonov úder a Heimlichov manéver (prvú pomoc pri dusení), ošetrovanie rán, stabilizovanú polohu. Mali skutočne veľkú trpezlivosť, pretože sa pri nich vystriedalo približne 150 žiakov. Naši žiaci z teoretického aj praktického vyučovania si vyskúšali všetky predvedené ukážky. Prišli na to, že jednoducho sa hovorí o prvej pomoci ale ťažko sa uskutočňuje.

V stredu 26.10. počas veľkej prestávky od 10:00 do 10:40 hod. si žiaci v priestoroch „Oddychovky“ prezreli príručky a brožúry na tému BOZP, skúšali si svoje vedomosti formou testu v predpisoch, svoj postreh v hľadaní porušenia bezpečnosti na grafickom obrázku, skladali pexeso v bezpečnostnými značkami. Mohli si pozrieť úspechy našich žiakov v školských ale aj na celoslovenských súťažiach v predpisoch BOZP.

Vo štvrtok 27.10. medzi žiakov III.A a II.NS zavítal inšpektor z Inšpektorátu práce Ing. Hrabko. Žiakom pripomenul dôležitosť dodržiavania základných zákonov a pravidiel týkajúcich sa BOZP, upozorňoval ich na rôzne riziká, nebezpečenstvá a úrazy v súvislosti s prácou a ukázal im praktické ukážky porušenia bezpečnosti v reálnej praxi.

Veríme, že táto osveta prispeje k lepšiemu uvedomeniu si dodržiavania pravidiel BOZP a k tomu, aby sme pri nehode alebo úraze vedeli podať aspoň laickú prvú pomoc a zavolať záchranku. Život a zdravie je vzácny dar a treba si ho chrániť.

Srdečne ďakujeme Ing. Hrabkovi, PhDr. Goreckej, PhDr. Marinicovej a žiakom SZŠ za ich ochotu a čas venovaný našim žiakom.