Prijímacie konanie 2023/2024

Info pre uchádzačov

Stredná odborná škola technická, Volgogradská 1, Prešov, Volgogradská 1, 08001 Prešov

Späť na školu

Uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača podáva prihlášku na všetky odbory vzdelávania do 20. marca 2023.

Uchádzač, ktorý nie je žiakom základnej školy, podáva prihlášku priamo na strednú školu. Jeho prospech ,uvedený v prihláške, potvrdzuje základná škola, ktorú navštevoval. Ak to nie je možné, k prihláške pripojí svoje vysvedčenia zo základnej školy alebo ich úradne osvedčené kópie.

Uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača môže podať prihlášku v listinnej podobe alebo elektronicky prostredníctvom EduPage alebo eŠkola jednu prihlášku s najviac 2 študijnými/učebnými odbormi a s 2 talentovými odbormi na vzdelávanie.

Prihláška v listinnej podobe sa podáva na tlačive podľa vzoru, ktorý je schválený a zverejnený ministerstvom školstva (tlačivo 056 MŠVVaŠ SR) alebo si ho môžete siahnuť PRIHLÁŠKA

Ku prihláške je potrebné doložiť:

1. potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre odbory - strojný mechanik, murár, tesár a strechár,

2. správu z diagnostického vyšetrenia nie staršiu ako 2 roky - len pre uchádzača so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,

3. vyjadrenie lekára so špecializáciou všeobecné lekárstvo o zdravotnej spôsobilosti študovať zvolený odbor - len pre uchádzača so zdravotným znevýhodnením,

4. kópie diplomov lebo certifikátov - len pre uchádzača, ktorý v prihláške uvádza umiestnenie v súťaži alebo predmetovej olympiáde.


Termín pre zverejnenie zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024 je 19. máj 2023 (v čase od 0:00 do 23:59 hod.)

Zákonný zástupca najneskôr do 24. mája 2023 písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie.

Zákonný zástupca sa môže odvolať proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy o neprijatí v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. V prípade, že sa nebude môcť uchádzač dostaviť zo zdravotných dôvodov na prijímaciu skúšku, požiada o vykonanie prijímacej skúšky v náhradnom termíne.


ŠTUDIJNÉ ODBORY - 4 ročné s maturitou a výučným listom

Do prvého ročníka vzdelávacieho programu úplného stredného odborného vzdelávania môže byť prijatý uchádzač, ktorý získal nižšie stredné vzdelanie - ukončili úspešne 9. ročník základnej školy a splnil podmienky prijímacieho konania.

Prijímacia skúška pozostáva z vypracovania testov z profilových predmetov - zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky.

Bez prijímacej skúšky budú prijatí uchádzači, ktorí v externom testovaní dosiahli úspešnosť najmenej 80% v každom vyučovacom predmete samostatne.


UČEBNÉ ODBORY - 3 ročné s výučným listom

Do prvého ročníka vzdelávacieho programu stredného odborného vzdelávania môže byť prijatý uchádzač, ktorý získal nižšie stredné vzdelanie - ukončil úspešne 9. ročník základnej školy a splnil podmienky prijímacieho konania.

V učebných odboroch budú prijatí uchádzači bez prijímacej skúšky. Poradie prijatých uchádzačov býva zostavené na základe študijných výsledkov zo základnej školy.