Nadstavbové odbory

Študijné odbory

Súkromná stredná odborná škola polytechnická DSA, Novozámocká 220, Nitra, Novozámocká 220, 94905 Nitra

Späť na školu

Nadstavbové štúdium, určené pre chlapcov aj dievčatá, trvá 2 roky a je ukončené maturitnou skúškou. Na základe jej úspešného zvládnutia je žiakovi udelené maturitné vysvedčenie v danom odbore.

- Strojárstvo (2414 L)

- Elektrotechnika (2675 L 02)

- Technicko - ekonomický pracovník (6476 L)


Strojárstvo (2414 L)

Absolvent študijného odboru je kvalifikovaný pracovník so širokým všeobecnovzdelávacím základom s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami, ktorý je schopný samostatne vykonávať činnosti stredných technicko-hospodárskych pracovníkov v strojárskych prevádzkach. Je schopný samostatne spracovávať konštrukčnú a technologickú dokumentáciu, riadiť činnosť malej skupiny pracovníkov, zabezpečovať údržbu a prevádzku strojov a zariadení. Absolvent získa vedomosti a zručnosti z oblasti zobrazovania strojových súčiastok, konštrukčných a technologických postupov, základov elektrotechniky, automatizácie, elektroniky a vedomosti ekonomického charakteru.



Elektrotechnika (2675 L 02)

Študijný odbor elektrotechnika pripravuje absolventov s úplným stredným odborným vzdelaním, prehlbuje ich vedomosti z oblasti výroby, prevádzky elektrických strojov a zariadení. Absolvent má znalosti z elektrotechniky a elektroniky a vie ich využiť v praxi. Samostatne číta a využíva technické normy, elektrotechnický predpisy, schémy, technologické postupy. Ovláda základné ekonomické zákonitosti s možnosťou ich rozšírenia na podnikateľskú sféru. Vykonáva elektrotechnologické operácie v súlade s technickou dokumentáciou, základnými elektrotechnickými normami a technickými predpismi. Ovláda metodiku meraní v odbore. Preukazuje znalosti pri výrobe, montáži, meraní, nastavení, opravovaní elektrických a elektronických prvkov, strojov a zariadení. Absolvent je po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v odvetví elektrotechniky. Okrem uvedených uplatnení študijný odbor pripravil absolventa aj na štúdium na odborných vysokých školách.



Technicko – ekonomický pracovník (6476 L)

Absolvent študijného odboru technicko-ekonomický pracovník je kvalifikovaný odborný pracovník schopný samostatne vykonávať práce technicko-administratívneho a ekonomického charakteru vo všetkých typoch podnikov a inštitúcií. Je pripravený uplatniť sa v obchodnej, podnikateľskej a hospodárskej sfére, v oblasti zásobovania výroby, odbytu, hospodárskej správy a službách. Absolvovaním bloku odborných predmetov podľa zamerania získa potrebné vedomosti na orientáciu v jednotlivých odvetviach národného hospodárstva.