Cafetím v projekte iKid

26.05.2019 16:17
Veda a Technika

Autor : Natália Šturmová, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na časopis

Niet nad šálku voňavej horúcej kávy. Aspoň raz denne si ju dopraje väčšina z nás. Ten, kto sa zaobíde bez kávy rozpustnej, môže okrem lahodnej chuti navyše využiť kávovú usadeninu. Je totiž škoda ju vyhadzovať.

Náš pán učiteľ  P. Kostolányi využil možnosť  zapojiť našu školu do projektu iKid, celoslovenského súťažného projektu, ktorý je  zameraný na podporu novej generácie inovátorov.  V spolupráci s  Coffee Veronia v Seredi vytvoril prístroj na ekologické spracovávanie kávovej usadeniny.

Pán učiteľ tvrdí: ,,Na Slovensku sa mesačne spotrebuje 1300 ton kávy. Kávová usadenina môže slúžiť ako kvalitné hnojivo, ktoré môžeme získať jej vysušením. Sušička rieši potenciálnych 1300 ton hnojiva. Zaručuje, že tony kávovej usadeniny nepôjdu na skládku odpadu, ale späť do ekosystému. "

Konkrétne ide teda o inovatívne využitie  odpadového produktu  z kávy. To, čo sa k nám z prírody dostane, sa prírode i vráti. V podobe ekologického hnojiva. Fajn nápad! Pán učiteľ však v tom nie je sám. Súčasťou Cafetímu sú aj chlapci z 9.C.

Do spomínaného celoslovenského projektu bolo vybraných 12 skvelých nápadov z celého Slovenska a vyhodnotenie bolo koncom mája. Kvalitu inovatívneho produktu posudzovala odborná porota. Hoci ako víťazov vybrala tvorcov iných nápadov, náš produkt vnímame ako niečo, čo má efektívne využitie. 

Dôležitá je už len samotná myšlienka. Urobiť niečo pozitívne pre naše životné prostredie. Možno je to len kvapka v mori. Ale ak tých kvapiek bude viac, príroda sa nám odvďačí.