Svetový deň bez mobilu

05.02.2021 19:35
Veda a Technika

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na články autora

          Mobil - elektronika - je pre nás v súčasnej dobe neodmysliteľnou súčasťou života.  Pozrime sa, ako vznikol tento svetový deň a kto je jeho zakladateľom. 

          Svetový deň bez mobilu vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý ako prvý napísal knihu o mobile. V tento deň by si ľudia mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad tým, ako nás mobil oberá o čas, ktorý by sme mohli stráviť zmysluplnejšie, napr. čítaním knihy, ale musíme uznať aj to, že nám mobil čiastočne uľahčuje život.

        Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001 a prvé ročníky boli populárne najmä v krajinách ako Kanada, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko a Fínsko. Hovoríme si o tomto svetovom dni, ale keby nebolo mobilov, tento deň by nevznikol, tak teda povedzme si niečo o histórii mobilu...

        Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa spája s rokom 1991. Práve v tomto roku bol v našej krajine uskutočnení prvý hovor. Pevnú linku v minulosti nemal každý. Na jej zriadenie ľudia museli dlho čakať a bolo to náročné aj z finančnej oblasti. Operátor bol len jeden a platilo sa aj za prijaté či neprijaté hovory. 

          Vydržali by ste 24 hodín bez mobilu a inej elektroniky?