Absolventi SOŠ Želovce povedali o štúdiu a živote

Úspešní absolventi

Stredná odborná škola, Ulica J. A. Komenského 70/43, Želovce, Ulica J. A. Komenského 70/43, 99106 Želovce

Späť na školu

Ing. Martina Lalíková

Lalima, s.r.o., Hliník nad Váhom

Dobrý deň Končila som maturitnú triedu v Želovciach v roku 1994 a šla som na SPU v Nitre na všeobecné záhradníctvo. Vďaka tejto škole, s veľmi dobrou odbornou praxou, napojenou na teóriu som nemala žiadny problém sa zaradiť po VŠ do praktického života. Práve táto škola ma naučila, že sa nedá záhradníctvo rozdeliť, ale každá časť záhradníctva je pre fungovanie okrasnej aj úžitkovej časti prepojená. Od absolvovania školy, až do súčasnosti robím projekty mestských parkov, sadov, súkromných výsadieb s prepojením výsadby ovocných, okrasných druhov, trvaliek, letničiek a podobne... len vďaka dobrým učiteľom a majstrom práve z tejto úžasnej školy. Keď chodím Slovenskom a vidím ako rastie to, čo som naprojektovala a vysadila. Viem, že to tu bude, aj keď ja už nie... je to úžasný pocit. Záhradníctvo je odbor, ktorý robí ľuďom radosť.

Milan Skokan

EXTRAMED – spracovanie a predaj medu, včelieho vosku a propolisu, výroba medoviny Sebechleby

Stredná škola v Želovciach mi pre odbornú prax dala dobrý základ z odborných predmetov, veľa nových poznatkov, ktoré využívam každý deň v mojej doterajšej praxi. Podľa mňa agropodnikateľské remeslo má v budúcnosti veľký potenciál, nakoľko dopyt po kvalitných potravinách bude stále.


Michaela Mugele Baráneková

Vedúca výroby Plachtinská farma Baránek Dolné Plachtince

Počas štúdia na Strednej poľnohospodárskej škole v Želovciach som sa naučila a pripravila (aj keď som nevedela čo ma v živote čaká) na prácu so zvieratami a celkovo čo sa týka poľnohospodárstva. Agropodnikateľ je veľmi dobrý odbor pre človeka, čo má rád zvieratá, rastliny, prírodu. Je to odbor, ktorý po ukončení sa môže hneď realizovať. Môže si založiť farmu, na ktorej bude chovať hospodárske zvieratá a mať z nich úžitok. Ako pre seba , tak i na predaj. Môže založiť sady, vinohrady. Môže sa venovať agroturistike. Po ukončení štúdia máte poznatky nielen o zvieratách a rastlinách, ale i manažmentu a ekonomiky. Slovensko je krásna krajina o ktorú sa treba starať a zveľaďovať ju, a na to, je odbor agropodnikanie ako stvorené. Má veľkú budúcnosť a perspektívu a nie len u nás, ale i v zahraničí.

Ing. Peter Juhász

Riaditeľ odboru živočíšnej výroby Sekcia poľnohospodárstva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky


Ako väčšina z nás, aj ja som prijal v živote rozhodnutia, ktoré som oľutoval. Nie je ich veľa a výber strednej školy rozhodne medzi tie zlé nepatrí.

Áno, určite by som si ju znova vybral, hoci viac ma už vtedy lákali odbory zamerané viac na chov hospodárskych zvierat. Odstupom času som nadobudol presvedčenie, že o nič som neprišiel. Práve naopak, vybraný odbor s názvom agropodnikateľ mi poskytol znalosti a cenné skúsenosti naprieč agrárnym odvetvím. Osobitne by som vyzdvihol oblasť zeleninárstva, ovocinárstva, mechanizácie a v neposlednom rade včelárstva, ktoré ma zaujalo azda najviac. SOŠ v Želovciach má silnú tradíciu a dobré meno a to nielen v regióne. Disponuje potrebným zázemím aj na úrovni praktickej výučby. Mnoho pedagógov ktorých si pamätám, pôsobí na SŠ dodnes. Je to dôkazom a zárukou stability a udržateľnosti. SŠ v Želovciach mi dala potrebné základy, na ktoré som nadviazal počas ďalšieho štúdia na SPU v Nitre.

A prečo si vybrať profesiu v oblasti poľnohospodárstva? Je pravda, že práca v poľnohospodárstve nepatrí medzi najľahšie. Ponúka však príjemné prostredie, často v prírode a ďaleko väčšiu slobodu, ako mnoho iných profesií. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú prírodné danosti na to, aby mohli vyprodukovať dostatok základných surovín na výrobu potravín nevyhnutných pre obživu obyvateľstva. Ide o jeden zo základných predpokladov prosperity národa. Krehkosť potravinovej sebestačnosti mali možnosť si uvedomiť počas uplynulých pár mesiacov aj tí, ktorí majú ďaleko od agropotravinárskeho rezortu. Poľnohospodárstvo sa dnes borí v množstve problémov a jeden z nich je práve nedostatok ľudí v odvetví. SOŠ v Želovciach je jedna z tých škôl, ktoré pripravujú plnohodnotných odborníkov na to, aby naša krajina dokázala prežiť samostatne v zdraví a v bezpečí, bez závislosti na okolitom svete, ktorý sa môže stať z jedného dňa na druhý nedostupným.