S robotmi v Liptovskom Mikuláši

08.04.2019 14:26
Zo školy

Autor : Tomáš Kováčik, ZŠ Tríbečská, Topoľčany

Späť na časopis

Od 27. do 29. marca sme ako členovia XLC tímu súťažili v Liptovskom Mikuláši na súťaži RoboCup 2019. RoboCup je medzinárodná súťaž autonómnych robotov. Súťaž je určená na podporu výskumu a výučby umelej inteligencie, robotiky a ďalších príbuzných oblastí. Cieľom je dosiahnuť do roku 2050 takú úroveň v oblasti humanoidných robotov, aby tieto boli schopné vyhrať zápas so skutočnými ľudskými futbalovými šampiónmi.

Ako dozor nás na súťaži sprevádzal a podporoval náš tútor Rastislav Gaži, Robo Gaži a pani vychovávateľka Andrea Matejová. Súťaže sa zúčastnili tímy  XLC Padawans, XLC Tribečan, XLC Younglings, XLC Robotail a náš tím XLC Robotail.

XLC členovia: Jakub Bohunický, Tomáš Slávik, Timotej Vaško, Alexandra Tothová, Jakub Nikodém, Martin Šuriak, Radovan Hurych, Jakub Gál, Šimon Varga, Peter Krajčík, Samuel Peter, Šimon Peter, Marek Košťál.

Celkové umiestnenie:

Kategória: Robotický futbal – /Soccer-lIghtweight/
 3. miesto tím XLC – Younglings
 4. miesto tím XLC – Tribečan

 Kategória: Robotická ruka
 2. miesto tím XLC – Younglings

 Kategória: Záchranár – /Rescue-Line Follower-Priamry/
 2. miesto tím XLC – RoboTail

Ďakujem za krásny zážitok, bola to pre mňa veľká skúsenosť a teším sa na ďalšie súťaže. Aj keď sme sa cez Liptovský Mikuláš prešli zbežne len raz, mesto sa mi zapáčilo a prechádzka bola pre nás dosť zaujímavá. Tešili sme sa aj z ubytovania. Ubytovaní sme boli v Strednej polytechnickej škole v Liptovskom Mikuláši. Nevedeli sme sa dočkať na program a hlavne na nášho Boriska...

Tomáš Slávik, 7. C