Ako sa stať dobrým spolužiakom a kamarátom…

09.11.2019 18:11
Vzťahy

Autor : Antónia Morganová, ZŠ Čaňa

Späť na úvod


Priateľstvo je dar, krehké vzácne puto, o ktoré k ako sa treba starať tak, ako aj o všetko čo máme radi a je nám vzácne.


Tu je pár rád a tipov na to ako sa správať ku kamarátom a spolužiakom, aby vaše priateľstvo prekvitalo:


1. oslovujte kamaráta tak ako vás o to požiadal -
každý má rád, keď ho volajú tak ako si to žiada, určite bude rád-a, že si vážite a rešpektujete jeho prianie

2. buďte úprimní a zaujímajte sa o nich – často v kamarátstve zabúdame na to, že aj ten druhý má svoje záujmy, a často si presadzujeme len to svoje

3. rešpektujte názor druhých – je dôležité počúvať a rešpektovať názor druhých, lebo ak veľa rozprávaš môže sa tvojmu spolužiakovi zdať, že ti na ňom nezáleží

4. buďte všímaví k potrebám druhých – často zabúdame na to, že aj ten druhý môže občas potrebovať našu pomoc. Ak nie je v škole, alebo je chorý, opýtaj sa, či nepotrebuje domáce úlohy. Často ani netušíme ako to poteší, keď sa nás niekto zaujíma. Napíš správu, nič to nestojí.


5. Teš sa z úspechov svojho spolužiaka – niekedy sa neuvedomujeme, že nedávame najavo to, že nás úspech spolužiaka teší. Povedz nahlas ako si rád, že spolužiakovi sa darí. Nestojí to nič, ale zmení to celý jeho deň.

6. Neber priateľstvo ako samozrejmosť – veľmi často berieme priateľstvo ako samozrejmosť a zabúdame pri tom na to, že o všetko v živote ak chceme aby vytrvalo sa musíme starať. Tak isto sa musíme starať o to, aby kamarátstvo bolo takým, ako na začiatku, ak nie ešte lepším. Správaj sa s rešpektom ku všetkým spolužiakom!


Uvedom si, že napriek tomu, že nie vždy s každým budeš mať rovnaký názor, je dôležité, aby ostatní vedeli, že ti ten svoj názor môžu povedať. Nezabúdaj, že spolužiaci sú iní ako ty, a že každí má právo na svoj názor.


Ak by si mal hocijaké otázky, alebo si nevedel s niečím radu, príď za mnou, školskou psychologičkou, alebo mi napíš na mailovú adresu: antonialpm@yahoo.com Už teraz sa teším na vaše otázky.