Deň zážitkovej vedy

17.06.2019 14:00
Zo školy

Autor : Silvia Melušová, ZŠ s MŠ Hviezdoslavova, Solčany

Späť na úvod

Dňa 17.5.2019 sme mali mimoriadny deň. Vedu sme prezentovali  zážitkovo, tentokrát v predmetoch biológia, chémia, dejepis a geografia.

Vyspovedali sme triedy, aby sme zistili, ako sa im tento deň páčil.

1.A

Čo sa vám najviac páčilo na tomto dni?

Páčilo sa nám, keď nám hovorili o žabách, slimákoch a rastlinách. Potom sme vykopávali a tvarovali náhrdelník. Pod mikroskopom sme videli mravca, pľúca, krídlo motýľa.

2.A

Čo ste si zapamätali?

Na biológii sme sa dozvedeli o slimákoch a žabách. Potom na chémii bola taká nádoba, v ktorej bola voda a keď sa tam pridala ďalšia voda, bola z toho fialová voda.

Páčilo sa vám to?

Áno. Veľmi sa nám to páčilo.

3.A

Dozvedeli ste sa niečo nové v ten deň? 

Veľmi veľa vecí, ale na niektoré sme už zabudli.

Porozprávate mi o tých, ktoré ste ešte nezabudli?

Veľmi sa nám páčili slimáky. Zapamätali sme si o slimákovi meňavom, že mení svoju farbu a tvar. Kryštalizácia sa nám páčila tiež. V telocvični, kde bola geografická časť, sme si precvičovali prácu s mapou a hľadali sme poklad.

5.A

Čo sa vám najviac páčilo na zážitkovej vede?

Nám sa najviac páčilo, ako sme mohli pozorovať pod mikroskopom časti hmyzu, vývoj plesní. V dejepisnej časti nás zaujal hraný príbeh o Márii Terézii. Tu sme hľadali aj časti rôznych historických predmetov. Vyrobili sme si aj z modelovacej hmoty repliky šperkov - prívesky, ktoré sme si mohli vziať domov. Na chémii sme s úžasom pozorovali prebiehajúce procesy, o ktorých sa ešte budeme vo vyšších ročníkoch učiť. Geografia je nám už známa, veľa sme si zopakovali z náučných panelov o všetkom, čo sme sa už učili v škole. Práca s mapou a buzolou bola pre nás dobrodružstvom,ako sa zorientovať v teréne. Niektorí ani netušili, ako sa meria vzdialenosť na mape, čo je to mierka....

Boli sme nadšení, veľmi sa nám to všetko páčilo.

Sandra Ondrušová