Podmienky prijatia

14.02.2024 08:32

Autor : Katarína Ostradická, SPŠ dopravná Kvačalova Bratislava

Späť na úvod

STREDNÁ PRIEMYSELNÁ ŠKOLA DOPRAVNÁ

Kvačalova 20, 821 08 Bratislava 2 EDUID školy: 100000276

Podmienky prijímania žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025 V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov, zákonom č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v platnom znení, zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, po prerokovaní radou školy a pedagogickou radou dňa stanovujem podmienky prijímania uchádzačov o štúdium. Všetkým uchádzačom, ktorí budú mať podanú prihlášku na štúdium na SPŠD na študijné odbory: • 3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách • 3760 M prevádzka a ekonomika dopravy • 3765 M technika a prevádzka dopravy do 20. marca 2024, budú pridelené body zohľadňujúce ich prospech z predmetov slovenský jazyk, matematika, fyzika a cudzí jazyk na koncoročnom vysvedčení z 8. ročníka a na polročnom vysvedčení z 9. ročníka ZŠ. Hodnotenie žiaka na prihláške potvrdzuje základná škola, ktorú žiak navštevuje. Ak to nie je možné, k prihláške na vzdelávanie sa pripoja kópie vysvedčení zo základnej školy. V prípade, ak bude mať žiak na prihláške uvedený prospech z dvoch cudzích jazykov, zohľadňuje sa ten, v ktorom dosiahol lepší prospech. V individuálnych prípadoch, najmä ak niektorý z uchádzačov neuvedie v prihláške známku za vybrané predmety ale iba hodnotenie „absolvoval“ (z dôvodu pandémie a dištančného vzdelávania) – zasadne prijímacia komisia a zváži zohľadnenie prospechu uchádzača vo vybraných predmetoch v nižších ročníkoch.

Kľúč, podľa ktorého budú prideľované body za prospech na ZŠ:

výborný – 5 bodov, chválitebný – 4 body, dobrý – 3 body, dostatočný – 2 body. (Maximálny počet bodov získaných za prospech zo ZŠ je 40.)

Bonusové body za jednoznačný záujem o štúdium na SPŠD: 15 extra bodov k celkovému súčtu získa žiak, ktorý prejaví jednoznačný záujem o štúdium na SPŠD tým, ak na prihláške uvedie dva študijné odbory SPŠD, pričom na 1. mieste uvedie ten odbor, o ktorého štúdium má prednostný záujem.  

Prijímanie bez konania prijímacej skúšky:

Uchádzači, ktorí dosiahnu v Testovaní 9 úspešnosť najmenej 80 % z každého predmetu, budú prijatí na štúdium bez konania prijímacej skúšky. Rozhodnutie o prijatí im bude zaslané najneskôr 7 dní pred konaním prijímacích skúšok. Ostatní uchádzači budú pozvaní na prijímaciu skúšku. Prijímacia skúška: Na prijímaciu skúšku, ktorá sa bude konať zo slovenského jazyka a z matematiky, bude žiak pozvaný najneskôr 7 dní pred jej konaním.

Termín konania prijímacej skúšky: 1. termín: 2. máj 2024

                                                        2. termín: 6. máj 2024

Neprítomnosť žiaka na prijímacej skúške najmä z vážnych zdravotných dôvodov ospravedlňuje jeho zákonný zástupca najneskôr v deň jej konania do 8.00 h e-mailom, prípadne telefonicky riaditeľke školy. Ak riaditeľka ospravedlní neprítomnosť žiaka na prijímacej skúške, určí mu náhradný termín na vykonanie prijímacej skúšky najneskôr do 31. 08. 2024.

Forma prijímacej skúšky:

• písomný test zo slovenského jazyka, obsahujúci 15 otázok, z ktorých sa časť viaže ku krátkej ukážke a sú zamerané na čítanie s porozumením; riešenie testu 30 minút, maximálny počet získaných bodov: 15 b,

• písomný test z matematiky: 5 otázok s výberom odpovedí a 5 výpočtových príkladov, možnosť použiť kalkulačku; riešenie testu 30 minút, maximálny počet získaných bodov:

15 b. Obsahom prijímacích skúšok zo slovenského jazyka a z matematiky bude základné učivo zo ZŠ.

Prijímacia skúška pre žiakov so ZŤP, so zdravotným znevýhodnením a s VPU bude prebiehať v oddelených skupinách a žiakom bude poskytnuté predĺženie času riešenia písomných testov podľa potreby, maximálne o 50 % celkového času určeného na vykonanie písomného testu. Títo žiaci môžu používať kalkulačku a vlastnoručne vyrobené tabuľky vzorcov a gramatické tabuľky. Žiak úspešne vykonal prijímaciu skúšku, ak v jednotlivých písomných testov získal minimálne 5 bodov. Po spočítaní bodov za prospech na ZŠ, za absolvovanie prijímacích skúšok, prípadne za bonus, bude každý žiak zaradený do poradia. Pri rovnosti bodov rozhoduje lepší výsledok z prijímacej skúšky v poradí: slovenský jazyk, matematika. Výsledky prijímacieho konania budú zverejnené na bráne školy 17. mája 2024. Rozhodnutia o prijatí budú zaslané rodičom poštou alebo si ich môžu vyzdvihnúť na sekretariáte školy dňa 17. mája 2024. Ak bol uchádzač prijatý na vzdelávanie na študijný odbor na SPŠD, zákonný zástupca neplnoletého uchádzača alebo plnoletý uchádzač písomne potvrdí prijatie najneskôr do 22. mája 2024.