Drogy

11.10.2019 22:10
Vzťahy

Autor : Adam Laluch, ZŠ Zbehy

Späť na úvod

Vážení čitatelia,

na začiatku by som si chcel s Vami ujasniť, čo sú drogy z môjho pohľadu. Keďže mám však na drogy veľa názorov, rozhodol som sa na to použiť jednoduchý systém:

D ako, s prepáčením, debilné, pretože je naozaj hlúpe vložiť svoj osud do niečoho takého

R ako reaktívne, lebo človek má po ich užití iné reakcie, aké by mohli byť predpokladané

O ako odporné, lebo vynález drog je naozaj odporný

G ako globálne, lebo po celom svete ich ľudia užívajú, čo je veľmi smutné

Y ako ..., toto všetko dokopy

Rovnakým spôsobom by som mohol vysvetliť A-L-K-O-H-O-L alebo F-A-J-Č-E-N-I-E, ale ja viem, že by to nemalo zmysel, lebo výsledok by bol veľmi podobný. A teraz prejdime k veci. Existuje milión spôsobov, ako popísať následky užívania drog, no ja som sa rozhodol pre krátky príbeh.

Tu je: Vopred Vás upozorňujem, že tento príbeh sa neodohral v rozprávkovej krajine, ale oveľa bližšie: na našej Zemi. Ďalej je tu upozornenie, že nemá šťastný koniec ani šťastný začiatok a samozrejme, tento príbeh sa nestal, ale len zatiaľ.

Bol raz jeden úplne obyčajný 16-ročný chlapec, ktorý chodil na strednú školu a volali ho Peter. Tento Peter mal aj mladšiu sestričku, ktorá však, bohužiaľ, na rakovinu v deviatich rokoch zomrela. Peter bol z jej smrti veľmi zarmútený, a to sa odrazilo ako na osobnom živote, tak aj v škole. Začal sa správať inak, zrazu bol tichý, slušný, jeho známky sa začali zhoršovať, a to iba preto, lebo sa veľmi trápil. Až si ho raz na škole všimla jedna banda chuligánov. Zavolali ho na jeden večierok a on pozvanie prijal, keďže bo veľmi osamotený. Chcel si nájsť nových priateľov. Párty, na ktorú prišiel, bola až príliš proti pravidlám. No neodišiel, ani napriek tomu, že mu to našepkával jeho inštinkt. Pilo sa tam, fajčilo. Bolo to tam podľa neho relatívne fajn, až kým mu neponúkli drogy. Vraj to iba raz vyskúšaš, keď nebudeš chcieť tak nemusíš, budeš to mať pod kontrolou, všetko bude dobré, budeš sa cítiť ako nikdy predtým. Peter najprv otáľal, no nakoniec privolil. Celkom mu chutili, a tak si pomyslel, že možno nie sú až také zlé ako všetci rozprávajú. A tak prišiel na druhý deň znova. Každý deň si bral viac a viac, každý deň sa jeho závislosť zväčšovala a zväčšovala. Už to vôbec nemal pod kontrolou, ako mu rozprávali. Postupne si od nich začal pýtať drogu ešte aj v škole, vlastne úplne prestal chodiť do školy, stal sa z neho záškolák. Z domu chodil skôr, domov zase neskoro v noci. Správal sa úplne inak, až raz doma odpadol. Rodičia ihneď privolali záchranku a tá ho odniesla do nemocnice. Dlho bol v bezvedomí, jeho telo sa už nedokázalo vyrovnať s toľkou dávkou drog. Kým bol v bezvedomí, robili mu veľa vyšetrení. Pri jednom z nich zistili vysokú hladinu látky, ktorá sa často vyskytovala v drogách. Okamžite ho dali previezť do liečebne pre závislých na drogách. Peter sa prebudil až tam. Ihneď začali s liečením. Pre Petra to boli nevysloviteľné muky, kričal, zvíjal sa v bolestiach. Veľakrát sa pokúsil ujsť, no vždy márne. Až sa mu to raz podarilo. Utekal, čo mu sily stačili, len čo najďalej od liečebne. Hneď, ako utiekol, v liečebni zavládol poplach. Spustili veľkú záchrannú akciu, hľadali ho po celej krajine. V televízii oznamovali, či niekto nevidel nezvestného, policajné vrtuľníky uháňali po oblohe. Poslali list rodičom Petra, ktorí išli umrieť strachom oňho. O tri dni ho našli. Ležal, presnejšie plával po vodnej hladine rieky. Nehýbal sa. Nedýchal. Bol mŕtvy. Pri brodení rieky ho stiahol prúd a utopil sa. Jeho rodičia prijali tú nešťastnú správu veľmi zle. Prísť o obidve deti veru nie je pekný zážitok. Keďže už na svete okrem seba nemali nikoho, zo zármutku a zúfalosti spáchali samovraždu.

Naozaj vám to, milí "závisláci" na drogách, stojí za to? Podľa mňa teda nie. Naozaj nad tým pouvažujte, či začnete užívať drogy, lebo to môže mať veľmi podobný priebeh ako v Petrovom príbehu.

Týmto by som rád zakončil moje rozprávanie o drogách a zaželal všetkým pekný deň. A nezabudnite: sú len dva spôsoby, čo sa môže stať keď začnete užívať drogy:

1. liečebňa

2. smrť

V obidvoch prípadoch však zažijete peklo na zemi.

P. S. Niektorí ľudia si možno povedia po prečítaní tohto príbehu, že oni drogy neužívajú, ich sa to teda netýka. Preto tu mám ešte jedno upozornenie: Vy nemusíte užívať priamo drogy. Toto sa vám môže stať aj vtedy, keď napríklad fajčíte alebo pijete alkohol, možno keď ste pridlho pri monitore počítača...

Ďakujem všetkým za pozornosť, prajem pekný deň a dovidenia!