Október mesiac úcty k starším

19.10.2023 13:10
Spoločnosť

Autor : Nina Strempekova, ZŠ Duklianska ul., Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

Október – mesiac úcty k starším

Október, druhý mesiac jesenný, prezývaný mesiac úcty k starším. Je to mesiac, kedy si pripomíname tých, ktorí pre nás veľa urobili. Sú to naši starí rodičia, ktorí nás veľa naučili a ich čas obetovali nám. Ako sa hovorí: “Rodičia vychovávajú, babka s dedkom rozmaznávajú.“

Iste si pamätáte, ako ste s babičkou piekli koláče alebo si vychutnávali jej legendárne buchty. Ak ste u babičky, nikdy nie ste hladní. Slovo hlad pre ňu proste neexistuje. Alebo vám ukáže čaro z jej záhradky plné kvetín, byliniek či plodov. S tými modernejšími babičkami zas napr. pozeráte katalógy s kozmetikou, televízne relácie, idete na nákupy alebo hráte karty.

S dedkom zas čítate noviny, hovoríte mu vaše tajomstvá, môže vás naučiť bicyklovať sa alebo spolu vyjedáte sladkosti. Možno, že vám to niekedy nedá úplne najavo, ale verte či nie, je veľmi rád, keď s ním trávite čas.

Ak ich máte radi, snažte sa s nimi tráviť čo najviac času, pokiaľ sa dá. Aby ste si to neuvedomili, až keď bude neskoro. Počúvajte ich múdrosti a buďte im oporou. A keď vám niekedy zavolajú alebo prídu na návštevu neberte to tak, že vás zase otravujú, ale buďte radi, že sa o vás zaujímajú a chcú ich posledný čas stráviť práve s vami, lebo ste pre nich dôležití. Tak aj vy im prejavte záujem a lásku.

Pamätajte, aj vy jedného dňa zostarnete a budete potrebovať niekoho, kto bude vašou oporou.