Pilotná kabína lietadla

26.06.2023 19:24
Veda a Technika

Autor : Michaela Poláková, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Už odmalička ma fascinovali lietadlá. Milujem lietanie a všetko spojené s ním, preto som si spomedzi všetkých zaujímavých expozícií vybrala práve túto.

Každé lietadlo sa skladá z viacerých častí – krídla, prúdový motor, klapky, vertikálny stabilizátor, horizontálny stabilizátor, trup, konzola pre uchytenie motora, turbína a pilotná kabína. Krídla lietadla sú na hornej strane zakrivené viac než spodné, čo pomáha vzlietnuť a letieť. Takýto tvar sa nazýva aerodynamický, vďaka ktorému prúdi vzduch okolo hornej strany rýchlejšie než okolo spodnej. Vzduch pod krídlami tlačí smerom nahor väčšmi než vzduch na jeho hornej časti, ktorý tlači smerom nadol. Vďaka vztlaku sa lietadlo zdvíha. Mali sme šancu nahliadnuť práve do pilotnej kabíny lietadla typu Boeing. Je to časť havarovaného lietadla, ktorého zvyšné časti zostali v USA na odstavnom mieste. Nových majiteľov si našli len veľmi drahé časti, ako napríklad motory.

Práve v pilotnej kabíne sa nachádzajú prístroje a riadiace prvky, ktoré umožňujú pilotovi riadenie lietadla pri všetkých letových režimoch – vzlietnutí, lete a pristávaní. Nachádzajú sa tu práve prístroje ako rýchlomer, výškomer, variometer (je to prístroj, ktorý určuje rýchlosť stúpania a klesania) a tiež ukazovatele motoru. Je tam umiestnený tiež kompas, gyrokompas a VOR.

V tomto múzeu som získala veľa nových vedomostí nielen v oblasti techniky, ale aj v oblasti chémie, medicíny...