Študijné a učebné odbory

28.02.2023 17:31

Autor : Libuša Majerová, SOŠ Pod Bánošom, Banská Bystrica

Späť na úvod

Študijné odbory končiace maturitnou skúškou

1. Podnikateľ pre rozvoj vidieka

Príroda, zvieratá, vzduch, ktorý vonia. Cítiš sa lepšie na vidieku, než v ruchu veľkomesta? Pokiaľ sa nebojíš občas si zašpiniť ruky, je tento odbor pre teba ako ušitý! Naučíš sa starať sa o hospodárske zvieratá, pestovať rastliny, šoférovať auto aj traktor, základy sokoliarstva, poľovníctva a jazdy na koni. Okrem manuálnych zručností získaš vedomosti z ekonomiky, manažmentu a poskytovania služieb, s ktorými zvládneš všetko prepojiť do rozumného podnikania. Staneš sa pánom prírody a získaš možnosť chrániť ju pre seba, aj pre budúce generácie.

Kód a názov odboru 4553 K podnikateľ pre rozvoj vidieka. Poskytnutý stupeň vzdelania úplné stredné odborné vzdelanie - ISCED 354. Doklady o dosiahnutom vzdelaní:  Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je vysvedčenie o maturitnej skúške aj výučný list. Forma štúdia: denná. Dĺžka štúdia 4 roky.

2. Manažment regionálneho cestovného ruchu

Baví ťa cestovanie a objavovanie nových krajov? Zaujíma ťa kultúra a miestne zvyky? Rád pracuješ s ľuďmi a chceš im prinášať radosť a zážitky, na ktoré budú spomínať dlhé roky? Potom pre teba máme ideálny odbor! Zoznámiš sa so službami regionálneho cestovného ruchu, získaš základy ekonómie, manažmentu a marketingu. Na konci štúdia zvládneš zorganizovať celý zájazd – od zabezpečenia dopravy, cez ubytovanie, až po sprievodcovské služby.

Kód a názov odboru 6324 M manažment regionálneho cestovného ruchu Poskytnutý stupeň vzdelania Úplné stredné odborné vzdelanie s maturitou bez výučného listu ISCED 354 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je vysvedčenie o maturitnej skúške. Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 4 roky.

3. Podnikanie v chove spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat

Maturitný odbor zameraný na podnikanie, predaj a chov spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat. Žiaci získajú vedomosti z biológie, anatómie a správaní zvierat. Osvoja si technológie chovu zvierat, zásady a podmienky rozmnožovania, správny spôsob spolužitia zvierat s človekom s prihliadnutím na životnú pohodu zvierat, hygienu a zdravie. Naučia sa základy ekonómie, obchodu a marketingu. Budú pripravení poskytovať poradenskú činnosť. Počas štúdia získajú vodičský preukaz skupiny B.

Kód a názov odboru 4234 M podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat Poskytnutý stupeň vzdelania úplné stredné odborné ISCED 354 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je vysvedčenie o maturitnej skúške, výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 4 roky.

Učebné odbory

1. Cukrár kuchár

 Neustále sa točíš okolo platne? Baví ťa vymýšľať vlastné recepty a objavovať nové chute? Miluješ vôňu čerstvo upečených koláčov? V tom prípade ti tento odbor sadne! Naučíš sa pripravovať teplé aj studené pokrmy, vymýšľať menu na rôzne príležitosti a jedlo správne servírovať. Okrem toho zvládneš vytvoriť najrôznejšie zákusky, torty a dezerty, nad ktorými sa budú zbiehať sliny. S výučným listom máš otvorené dvere do množstva prevádzok, či už si vyberieš prácu v kuchyni alebo v cukrárni. Oboje môžeš ľahko prepojiť.

Kód a názov odboru 2977 H cukrár kuchár Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie s výučným listom – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 4 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.

2. Cukrár pekár

Ruky od múky a vône čerstvo upečených buchiet. Nemôžeš sa rozhodnúť, či pečieš radšej sladké alebo slané? U nás si vyberať nemusíš, naučíme ťa oboje! Zoznámiš sa s rôznymi surovinami a postupmi, naučíš sa piecť chrumkavý chlieb, slané a sladké koláče aj iné pečivo. Zvládneš tiež vytvoriť skvelé zákusky, torty a dezerty, nad ktorými sa budú zbiehať sliny.

Kód a názov odboru 2978 H cukrár pekár Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie s výučným listom – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 4 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.

3. Pivovarník a sladovník

Miluješ pivo a chceš sa naučiť uvariť vlastné? Tak sa prihlás na tento odbor a staň sa sladovníkom! Osvojíš si všetky technologické postupy pri výrobe piva – od spracovania surovín, chemické procesy, prípravu sladu, kvasenie a plnenie. Zvládneš uvariť ležiak, IPU aj stout a naviac získaš ekonomické vedomosti, vďaka ktorým si môžeš otvoriť vlastný pivovar – splň si svoj sen a prihlás sa čo najskôr.

Kód a názov odboru 2989 H pivovarník a sladovník Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 3 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.


4. Mäsiar

Život bez mäsa si nevieš predstaviť? Baví ťa ochutnávať rôzne druhy údenín? Vieš, že najlepšie mäso a údeniny sú priamo od mäsiara? Ak máš silu a len tak sa niečoho nezľakneš, bude mäsiarske remeslo pre teba! Naučíš sa spracovávať rôzne druhy mäsa od porážky až po konečné produkty. Klobásy, tlačenky, salámy a výberové šunky, ktoré vzniknú pod tvojimi rukami, potešia nejeden maškrtný jazýček.

Kód a názov odboru 2954 H mäsiar Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie s výučným listom – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 3 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.

5. Mäsiar kuchár

Život bez mäsa si nevieš predstaviť? Vieš, že najlepšie mäso a údeniny sú priamo od mäsiara? Ak si ho vieš aj chutne pripraviť, budúcnosť máš vo svojich rukách! Ak máš silu a fantáziu, bude mäsiarsko-kuchárske remeslo pre teba! Naučíš sa spracovávať rôzne druhy mäsa a pripravovať lahodné gastronomické pochúťky.

Kód a názov odboru 2956 H mäsiar kuchár Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie s výučným listom – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 4 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.

6. Farmár pre podhorské a horské oblasti

Od septembra 2023 otvárame nový učebný odbor farmár pre podhorské a horské oblasti. Príroda, zvieratá, vzduch, ktorý vonia. Cítiš sa lepšie na vidieku, než v ruchu veľkomesta? Pokiaľ sa nebojíš občas si zašpiniť ruky, je tento odbor  práve pre teba - trojročné štúdium pre chlapcov aj dievčatá po ukončení ZŠ. Máš dokončenú strednú a láka ťa naučiť sa niečo nové? Celoživotné vzdelávanie pre dospelých je ako ušité pre teba.

Dvojročné skrátené štúdium odborných predmetov a odborného výcviku dennou aj večernou formou pre tých, ktorí už absolvovali vzdelávanie na nejakej strednej škole.

Kód a názov odboru 4584 H farmár pre podhorské a horské oblasti Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie s výučným listom – ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná Dĺžka štúdia 3 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.

7. Včelár, včelárka

Máš dokončenú strednú a láka ťa naučiť sa niečo nové? Chceš sa stať včelárom, ale nevieš, ako na to? V tomto odbore ťa to naučíme! Včely sú jeden z najdôležitejších článkov celého ekosystému a aj ty tak môžeš pomôcť zlepšiť svet. Počas dvoch rokov sa dozvieš všetko o chove včiel, liečení ich chorôb a spracovaní včelích produktov. A potom už môžu včely veselo bzučať aj okolo tvojho vlastného úľa.

Kód a názov odboru 4582 H včelár, včelárka Poskytnutý stupeň vzdelania Stredné odborné vzdelanie ISCED 353 Doklady o dosiahnutom vzdelaní Dokladom o úspešnom ukončení štúdia je výučný list Forma štúdia: denná večerná Dĺžka štúdia 2 roky Do učebného odboru budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok.