Kam len oko dovidí

13.12.2022 19:57
Príroda a turistika

Autor : Katka Minarovská, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Čarokrásna príroda, ktorá nám zoberie dych v každom ročnom období. Najkrajšia je však vtedy, keď jej život vdýchne pani Jar. V samom srdci Európy leží nenápadná krajina a moja prenádherná domovina – okúzľujúce Slovensko.

Končiare prísnych štítov Vysokých Tatier, skalné bralá Kremnických vrchov, no i rozľahlá Podunajská nížina, kde zo zeme vykúkajú prvé lístočky obilných klasov. Pozdĺž nej tečie búrlivý Dunaj, ktorý prúdi aj hlavným mestom Bratislava. Stretáva sa s krištáľovo čistou vodou rieky Váh a spoločne ruka v ruke putujú až do Čierneho mora.

Malé vtáčiky poskakujú po vysokých stromoch čarovnej Banskej Štiavnice a spievajú ľúbostnú pesničku pre drahú Marínu. Majestátne orly sledujú z vrcholu Gerlachovského štítu šťastné deti, ktoré sa kúpu v slniečkom pobozkanom Štrbskom plese. Iní turisti zdolávajú náročnú trasu k rozprávkovej Zámkovského chate. Naskytá sa im mozaika oslnivých výhľadov na slovenské veľhory.

Východ tejto malebnej krajiny je síce o niečo menej zaľudnený, no za to o nič menej magický. Vznešený Dóm sv. Alžbety hrdo stojí v historickom centre mesta Košice a unikátnym výzorom svedčí o svojej jedinečnosti. V pestrofarebnej Muránskej planine kvitnú prvé jarné kvietky a rodí sa nový život divých koníkov. Nad nimi sa týči pevný hrad, ktorý s radosťou rozpovedá historické príbehy o starých Slovanoch. Cez azúrovo modrú oblohu svojimi teplými lúčmi ohrieva vyškerené slniečko doliny tohto božsky vyzerajúceho kraja.

Toto je len kúsok zo skladačky, ktorá predstavuje prírodné a kultúrne krásy nášho malého, no nebojácneho Slovenska. Muselo si prejsť mnohými náročnými obdobiami, čeliť neúprosným vojnám...aj tak sa však dokázalo vzchopiť a zvíťaziť. Som preto právom hrdá, že tu môžem žiť.