Jesenné aktivity

17.11.2022 21:57
Šport

Autor : Reina Bertová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

jeseň patrí medzi zaujímavé ročné obdobia. Príroda zmení svoje farby do pestrých odtieňov. Nám sa začínajú povinnosti v škole. Ale určite sa nekončí čas hier a spoznávania. Práve naopak. Jeseň ponúka príležitosť rozšíriť si vedomosti a využiť zmeny v prírode na mnohé zaujímavé hry a aktivity. Niektoré z nich som si pre vás pripravila v tomto článku.

Hry s lístím

Vyberme sa do lesa a nazbierajme si rôznofarebné listy rôznych tvarov. Doma môžeme urobiť koláž. Nakreslite korunu stromu. Na konáre môžete naliepať listy, ktoré ste si nazbierali v lese. Druhá možnosť je robiť z listov farebné odtlačky. Natriete list vodovými alebo temperovými farbami a odtlačíte ho na papier. Aj pri hrabaní lístia môže byť zábava. Pohrabeme si lístie na jedno miesto a urobíme si na záhrade bunker. 

Jesenné plody

V jeseni nám príroda ponúka rôzne jesenné plody. Či už sú to šípky, gaštany, krásne farebné tekvičky, no a toto všetko môžeme využiť aj na rôzne aktivity. Z gaštanov sa dajú vytvárať rôzne postavičky, zvieratká a iné predmety. Šípky si zasa môžeme nasušiť a variť z nich zdravý a chutný čaj, prípadne z nich môže mamka uvariť šípkový džem. Môžeme si z nich tiež urobiť náhrdelník.

Šarkany

Dnes sa dajú kúpiť naozaj nádherné šarkany, ale môžeme si ich vyrobiť aj doma. Nemusíme ísť na vysoký kopec. Stačí aj menší, k tomu dobrý vietor a o zábavu máme postarané. Šarkan jednoducho patrí k jeseni.

Pečiatky so zemiakov

V jeseni sa väčšinou kopú zemiaky. Menšie zemiaky odložte. Rozkrojte ich na polovicu. Pečiatku urobíte tak, že do zemiaku vyrežete nejaký tvar. Napríklad hviezdu, srdce, kruh, obdĺžnik, štvorec. Pripravte si vodové farby a štetec. Pečiatku si môžeme natrieť farbou, ktorú si zvolíme a môžeme robiť odtlačky rôznych farieb a tvarov na papier.

Jednoduché jesenné dekorácie

Ak už máme doma zopár jesenných drobností, môžeme si vymyslieť vlastnú výzdobu. Dekorácie nemusia byť vôbec zložité. Vystrihneme napríklad kruh z papiera, ktorý nahradí klasický venček z polystyrénu. Môžeme ho oblepiť lístím, sušenými kvetmi, šípkami, orechovými škrupinami či pridať vlastný nápad. Alebo si urobme dekoráciu zo šišiek. Pozbierajme zopár pekných šišiek. Očistíme ich a nastriekajme farbami zlatou, červenou, oranžovou. Niektoré nechajme v prírodnom prevedení. Potom urobme z drôtu malé krúžky a pripevníme ich na šišky. Pripravme si pekné stuhy, na ktoré zavesíme šišky. A ozdoba na dvere je hotová.

Vyrezávame tekvicu

Ideálna tekvica na vyrezávanie by teda mala byť dostatočne veľká a mať pravidelný tvar. Tiež nemôže byť veľmi tvrdá, aby sme do nej mohli jednoducho vyrezať otvory. Výrazná oranžová farba je výhodou a bonusom pravidelný reliéf na povrchu. Pri vyrezávaní tekvice je dôležité, aby sme zvolili ostrý nôž. Dobré je použiť aj lyžicu s ostrým okrajom, vďaka ktorej tekvicu bez problémov vydlabeme. Pripravte si fixky, ktorými si motív načrtnete. Vyberte také, ktoré v prípade omylu poľahky zmažete pretretím. Najprv vyrežme poklop šikmo tak, aby sa dal pekne nasadiť späť a nevpadol dovnútra. Tekvicu vydlabeme lyžicou. Hrúbka steny by mala ostať asi 1,5 – 2 cm. Pomocou fixky potom načrtnite motív a následne ho vyrežte. Použite malý, tenký a najmä poriadne ostrý nôž. Vyrezané tekvice nám vytvoria peknú atmosféru. 

Jesenný herbár

Krásne listy, suché byľky kvetov a rastlín či rôzne plody, napríklad lieskovca sú ideálne na založenie herbára. Úplne na to postačí bežný školský zošit a encyklopédia z knižnice, kde si o rastlinke môžeme prečítať viac.

Práce v záhrade

Ak máme doma záhradu, zapojme sa do jesenných prác k svojim rodičom a upratujme veselo svoju záhradu plnú jesenných farieb spolu s nimi. Zbieranie orechov, jabĺk, hrabanie lístia, uskladňovanie koreňovej zeleniny, všetky tieto činnosti zvládneme aj my.

Turistika

Jeseň je obzvlášť vhodným ročným obdobím na turistiku. Či už sa vyberieme niekde do blízkosti nášho bydliska na jesennú prechádzku, alebo si zvolíme náročnejšie turistické chodníky s rodičmi, je len na nás. Samozrejme, túry treba prispôsobovať aj nášmu veku. Jesenná turistika môže byť stále veľmi príjemná. Veď pohyb je zdravý v každom ročnom období.

Jesenný lampášik

Na výrobu lampášika budeme potrebovať:

• poháre od zaváranin,

• lepidlo, ktoré spriesvitnie (napr. Herkules),

• špongiu na nanášanie lepidla,

• nazbierané lístie,

• špagát či prírodnú šnúrku.

Postup:

• V parku alebo v lese si nazbierajme lístie, vysušme a vylisujme ho.

• Na celú plochu pohára pomocou špongie nanesme lepidlo.

• Následne priložme listy a poriadne ich pritlačme, aby dobre držali.

• Celú plochu pohára ešte raz natrime lepidlom a nechajme zaschnúť.

• Okolo hrdla previažme špagátik.

• Vložme čajovú sviečku a môžeme svietiť.


Verím, že si z týchto aktivít niektoré vyberiete a prežijete spolu s najbližšími krásnu farebnú jeseň.

Inšpirované: https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/5221/aktivity-ktore-mozeme-robit-s-detmi-v-jeseni

Fotogaléria k článku