Exkurzia v archeoparku

26.06.2022 15:29
Zo školy

Autor : Filip Balog, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

rozhodol som sa v krátkom príspevku podeliť s vami o svoje zážitky z nedávnej exkurzie...

Raz nám na hodine dejepisu pani učiteľka oznámila, že pôjdeme na exkurziu. Bolo to asi mesiac pred jej termínom, preto som sa na ňu veľmi tešil. Mali sme ísť do Hanušoviec nad Topľou. Je to na východe Slovenska, asi dvadsať minút od mojej školy. Navštíviť sme mali kaštieľ a archeopark.

Bol som veľmi nedočkavý, no keď už nastal deň, kedy sme mali vyraziť, bol som aj nervózny, ako sa to bude všetko vyvíjať. Ráno sa začalo ako obvykle. Vstal som z postele a išiel sa naraňajkovať, obliecť, umyť si zuby. Moja každodenná ranná rutina. Potom som sa vybral do školy. Čakali sme pred školou na učiteľov. Po chvíli prišli, no medzitým som sa rozprával s mojimi spolužiakmi. Rozprávali sme sa o našich predstavách, čo asi budeme robiť, čo nás čaká, až tam prídeme. Keď už prišli učitelia, vybrali sme sa na autobusovú zastávku a čakali sme náš autobus. Niekoľkokrát sme si ho splietli s iným, lebo všetky boli skoro rovnaké. Ale dočkali sme sa. Počas cesty sme sa rozprávali a mali sme dovolené aj telefóny, konkrétne ja som počúval hudbu. Hudba hrá v mojom živote veľkú rolu a pomohla mi aj v ťažkých chvíľach. Vráťme sa k téme, cesta bola zábavná. Keď sme tam dorazili, všetci vystúpili a učitelia nás usporiadali.

Zrazu sme stáli sme pred veľkým kaštieľom. Keď sme vstúpili dnu, očaril ma veľký priestor. Všetko tam vyzeralo tak elegantne a staro. Rozdelili sme sa do dvoch skupín. Sprevádzala nás jedna milá teta. No najprv sme si museli na topánky navliecť návleky. Bola pred nami prehliadka po rôznych miestnostiach. Boli tam izby rôzneho typu, od spální až po miestnosť na čítanie, no najviac ma zaujala miestnosť so starými knihami. Boli tam staré knihy možno aj osemsto rokov.

Po prehliadke sme si dali prestávku. Po menšej pauze sme išli do vonkajšieho „múzea“ – archeoparku, kde sme videli, ako sa žilo v minulosti. Toto vonkajšie múzeum nám ponúklo 5 základných období praveku a skorého stredoveku prostredníctvom menších domčekov v týchto obdobiach, interiér v nich bol jednoduchý. Okienka tam boli buď malé, alebo žiadne. Príbor bol drevený a postele boli zo slamy. Bola tam zábava, celú dobu sme sa smiali. Dokonca sme si našli miesto na posedenie. Mimochodom, mohli sme vyrobiť prstene a náramky. Prstene boli z medi a náramky sme vyrábali na nejakom zvláštnom nástroji, asi z tej doby. Dali sa vyrobiť jednoducho, ale zato boli prekrásne. Sám som si ich vyrobil. Mám ich uložené doma na pamiatku.

Po nejakom čase strávenom v archeoparku sme už museli odísť. V pláne sme ešte mali zájsť do cukrárne. Takmer všetci sme si dali zmrzlinu. Bola úžasná. Počas lízania zmrzliny sme diskutovali, čo budeme robiť, keď prídeme domov. Cesta k autobusu trvala iba chvíľu. V autobuse som skoro zaspal. Prešla chvíľka a už som bol doma. Bola to dobrá, záživná a aj poučná skúsenosť.

Ak by niekto hľadal tip, kam zájsť s rodičmi cez prázdniny, toto je určite dobrá voľba.

Fotogaléria k článku