Filmové umenie v dobe spoločného spolužitia a dnes

28.06.2022 09:45
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na úvod

    Po vyše dvoch rokov, po prestávke spôsobenej pandémiou, sa žiaci zapojení do projektu „Žili sme v jednom štáte – Československu“ mali opäť možnosť stretnúť. Tentokrát žiaci zo ZŠ s MŠ Juraja Slávika Neresnického v Dobrej Nive cestovali do Čiech, do partnerskej školy Vodňanská v Prachaticiach. Čakal ich zaujímavý týždeň venovaný filmovému umeniu.

   Samozrejme, najskôr sa museli navzájom bližšie zoznámiť, aj keď cez počítač sa už videli. Ale predsa, zoči voči je to iné. A tiež sa zoznámili so školou ako takou. Potom už nič nestálo v ceste projektovým aktivitám.

   Jedným z cieľov projektu je i spoznávanie kultúrneho a historického dedičstva krajín. A tak v prvé popoludnie v zmiešaných skupinách objavovali krásy malého, historického mesta Prachatice.

   Druhý deň bol venovaný práci na jednotlivých témach. Opäť v zmiešaných skupinách vytvárali prezentácie alebo nacvičovali scénky na tému – herci, herečky, režiséri, filmy, rozprávky, filmové hlášky. Popoludní sa vybrali do blízkeho mesta České Budějovice, do sídla Juhočeskej televízie. Táto je síce malá, ale žiaci získali predstavu o tom, ako to v televízii funguje. Aj oni si mohli vyskúšať prácu s kamerou, dokonca niektorí sa pred ňu i postavili a zahrali sa na reportérov. Potom sme sa prešli historickým centrom mesta a jeho námestím.

   Filmové umenie bez asi tých najznámejších filmových štúdií v bývalom Československu a terajšom Česku by nebolo ono. Áno, Barrandov. Prezreli si miesta, na ktorých sa i v súčasnosti natáčajú filmy, nazreli do múzea filmu, do skladov s nábytkom i filmovými kostýmami. A keďže Barrandov sa nachádza v hlavnom meste Českej republiky, v Prahe, mali možnosť aspoň trochu prejsť cez najznámejšie pamiatky. Od Hradčian sa vybrali na Karlov most a potom ku Orloju. Návšteva hlavného mesta bude v mnohých rezonovať určite dlhú dobu.

   Posledný deň aktivity bol venovaný prezentovaniu prác pred inými žiakmi a učiteľmi školy. Navštívili miestostarostu mesta, ktorý im venoval malé darčeky ako pamiatku na mesto. Po odovzdaní certifikátov sa ich týždeň skončil. A ako inak, ak nie filmom.

   Dovidenia a čoskoro sa uvidíme u nás, na Slovensku.


Mgr. Kružliaková Miriam koordinátor projektu