Jarná únava

29.03.2022 22:28
Spoločnosť

Autor : Diana Vavreková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

Väčšina ľudí si myslí, že jarná únava je len akousi výhovorkou. Nie je to však žiaden mýtus. Jarná únava skutočne existuje a prejavuje sa nespavosťou, bolesťou hlavy, demotiváciou, náladovosťou, ospalosťou, nesústredenosťou a vyčerpanosťou. Je to známy jav, ktorý prichádza pri zmene tlaku a teplôt. Podnetom pri vzniku jarnej únavy je napr. nedostatok vitamínov, nedostatok slnečných lúčov a s tým spojený aj nedostatok vitamínu D. Aj keď jarná únava nie je žiadna choroba, ľudia. ktorí ju prežívajú, sú náchylnejší na infekčné ochorenia a alergie. Preto je aj veľmi dôležité rozlíšiť jarnú únavu od choroby. Ak problémy pretrvávajú dlhodobo a pridá sa aj bolesť svalov či zvýšená teplota, môže ísť o závažnejšie ochorenie. Dnes vám, milí čitatelia, prinášam zopár tipov, ako jarnú únavu prekonať.


Očista organizmu

Počas zimných mesiacov prijímame viac nezdravých jedál ako obvykle. Mastné a nezdravé jedlá, nedostatok vitamínov a znížená fyzická aktivita prispievajú k pocitu únavy a vyčerpania. Pridajte do svojich jedálničkov viac ovocia a zeleniny.

Čerstvý vzduch

Vyberte sa do prírody. Doprajte svojmu telu príjemnú prechádzku, jazdu na bicykli alebo príjemnú turistiku. Kyslík je pri odstránení únavy nenahraditeľný. Okrem kyslíka na vás vonku čaká aj slnko. Slnečné lúče prispievajú k tvorbe vitamínu D.

Pitný režim

Nedostatok tekutín môže byť jednou z príčin únavy. Správne by človek mal vypiť aspoň 2 litre tekutín denne. Na jarnú únavu sa odporúča piť čistú vodu, bylinné čaje a minerálku. Pite, aj keď nepociťujete smäd.

Fyzická aktivita

Telo potrebuje pohyb. Jeho účinok sa stupňuje, ak ho vykonávame na čerstvom vzduchu. Je však dôležité dávať si pozor na chladné počasie. Pohyb pomáha k prečisteniu hlavy a aj chudnutiu.

Spánok

Základom boja proti jarnej únave je kvalitný spánok. Dosiahnuť sa dá odstránením hluku a dôležitý je aj pohodlný matrac. Na upokojenie pomáha levanduľa. Nedostatok spánku spôsobuje oslabenie imunity, a preto by ste spánok nemali podceňovať.

Potraviny

Jedzte potraviny bohaté na minerály a vitamíny.

Mlieko - zdroj vápnika, bielkovín horčíka, selénu

Ryby - obsahujú vitamín D

Citrusy - vitamín C

Venujte sa sami sebe

Prerušte svoj stereotyp a skúste niečo nové. Alebo niečo, čo ste dlho nerobili.

Alkohol a cigarety

Fajčenie a alkohol spôsobujú organizmu únavu. Posnažte sa ich obmedziť, najlepšie sa im úplne vyhnúť.

Stres

Posnažte sa vyhnúť stresu. Stres predstavuje psychickú záťaž, ktorá organizmu uberá množstvo síl.

Zdroj: https://emi.sk/blog/75-jarna-unava-a-10-rad-ako-s-nou-zatocit