Máj – mesiac lásky

10.05.2019 22:40
Kultúra a umenie

Autor : Zuzana Marková, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na úvod

    Máj sa nenazýva mesiacom lásky len tak, pre nič za nič. Možno sa tak volá preto, že stromy sú rozkvitnuté na ružovo alebo preto, že v máji vynikne láska na ružovo. Neviem. Myslím si však, že každá láska je iná, krajšia alebo voňavejšia.

    Neexistuje presná poučka o tom, čo je to láska. Láska je všetko, ale aj nič. Je to to ticho, ktoré počujete kričať po hádke. Sú to úsmevy, dotyky a objatia, detské slzy venované ich matkám. Láska je aj ochotná obeta vzdať sa svojich záujmov, peňazí, času, ale aj nových kopačiek pre milovanú osobu. A niekedy, niekedy je láska zatrpknutá, podfarbená nenávisťou, či strachom. Núti robiť ľudí nepredstaviteľné veci, či už dobré alebo zlé. 

    Práve láska hýbe svetom. Nie sú to peniaze, veľké meno, ľudia, sláva. Je to tá láska, ktorá je jedinečná a rôznorodá a tak ju aj cítia ľudia. Každý inak. Niekto pre lásku k peniazom, či moci obetuje všetko ostatné. Iný zas by zniesol aj modré z neba svojej milovanej rodine.

    Existuje aj láska ku kvetom, jemných a krehko rozkvitnutých v pôvabe májového dňa.

    A či sa môže stať, že sa raz láska vytratí zo vzťahu? Áno. Ale vždy sa vráti ticho po špičkách a  všetko je opäť krásne.