V čom sú deti narodené v septembri špeciálne?

09.11.2021 21:25
Spoločnosť

Autor : Diana Vavreková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte priatelia,

každý z nás je niečím zaujímavý, niečím výnimočný alebo špeciálny. Viacero výskumov však poukázalo na určitú výnimočnosť septembrových detí.  Keďže do tejto skupiny patrím aj ja, prinášam vám niekoľko zaujímavostí. V čom teda, my septembroví, vynikáme?


V škole bývame úspešnejší

Bolo skúmaných viac ako 1,2 milióna detí vo veku 6 – 15 rokov a zistilo sa, že tí, ktorí sme narodení v septembri, máme tendenciu byť v škole úspešnejší v porovnaní s deťmi narodenými v iných mesiacoch. Nejde však o nič zvláštne, našou výhodou  je vlastne náš vek. Patríme totiž k deťom, o ktorých sa hovorí, že im zle vychádzajú roky. Nastupujeme do školy neskôr a pravdepodobne patríme k jedným z najstarších detí v triede. Práve preto je prirodzené, že sa nám študuje jednoduchšie a skôr pochopíme učivo. Výskumy tiež zistili, že máme o 20 percent vyššiu šancu, že sa dostaneme na prestížne univerzity. Taktiež je dokázané, že septembrové deti boli v škole menej šikanované ako augustové.


Pravdepodobne sa nám bude dariť aj v športe

Doktor Gavin Sandercock z Vedeckého centra pre šport a cvičenie sa zameral na skúmanie úspešnosti detí v športe podľa dátumu ich narodenia. Dospel k tomu, že spomedzi všetkých detí sme boli najúspešnejší práve my, narodení v jeseni. Podľa neho máme jemne väčšie kosti i svalstvo už pri narodení. Vďaka tomu, že sme mali rýchlejšie vyvinuté svalstvo, začíname byť i skôr aktívnejší. Za naším úspechom môže byť aj vitamín D, ktorého sme dostávali v poslednom období vývinu viac.


Menej často sa dostávame do problémov

Dostávame do problémov so zákonom menej ako deti narodené v auguste.😉


Dožívame sa viac rokov

Bolo skúmaných 1500 jedincov, ktorí sa dožili sto a viac rokov. Vedci zistili, že u septembrových ľudí je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že sa dožijú vyššieho veku. Myslia si, že to môže byť skorým vystavením novorodencov sezónnym infekciám. Máme pravdepodobne lepšie vybudovanú imunitu.


Máme menej často depresie 

Podľa výskumu z roku 2012 je u septembrových detí zaznamenaná nižšia miera výskytu depresií. Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú vývin plodu v maternici. Ak má matka nedostatok vitamínu C a D, dokáže to počas tehotenstva negatívne ovplyvniť vývoj jeho mozgu, srdca či kostí. Naopak, dostatok vitamínu D dokáže pozitívne ovplyvniť našu psychiku.

Zdroj:

https://eduworld.sk/cd/lenka-nezbedova/5140/preco-su-deti-narodene-v-septembri-specialne-vedci-nasli-5-dovodov?fbclid=IwAR0OZAHUygaK-T0Rps9RwJnE7itwFuhAXR6Q1Og98U-jdsSH6HTyNNWOJ0s