Medzinárodný deň priateľstva

19.06.2021 15:04
Spoločnosť

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

keďže sa v júni oslavuje Deň najlepších priateľov, dovolila som si krátke zamyslenie na túto častú tému.

Hovorí sa, že priateľ je ten, kto o nás vie všetko a má nás predsa rovnako rád. Kto hľadá priateľa bez chyby, väčšinou zostane bez neho. Stručná, ale výstižná veta. Kto sú to priatelia? Priatelia sa navzájom poznajú, teda vedia o sebe všetko. Majú rovnaké zmýšľanie, vedia, čo si ten druhý myslí bez toho, aby musel niečo povedať, nič pred sebou neutaja, aj keby chceli. Lebo ten druhý hneď vie, že sa niečo deje.

A priateľstvo? Najvzácnejší dar v živote. Skutočné priateľstvo nevzniká náhodou. Každý človek má na svete pár ľudí, s ktorými sa úplne dokonalo dopĺňa, teda sú ako spriaznené duše. Nemusia byť rovnakí, pretože práve tieto odlišnosti ich spájajú. Nemusia mať rovnaké názory, pretože každý má svoj názor, svoje predstavy o živote. No aj napriek tomu, sú to ľudia, ktorí možno ani nevedia prečo, no rozumejú si. Spája ich puto – puto zvané PRIATEĽSTVO.

Myslím si, že priateľstvo nie je kamarátstvo. Priateľ a kamarát, to sú dve odlišné slová. Kamarátov môžeme mať veľa. No s kamarátmi mávame len povrchné vzťahy, ktoré sú často založené na klamstvách. Za kamarátov považujeme aj ľudí, ktorých naozaj nepoznáme. Aj medzi nami sa nájdu takí, ktorých máme naozaj radi, ale to na priateľstvo nestačí. Priateľstvo vyžaduje viac. Je to prechodný stupeň medzi kamarátstvom a láskou. No je silnejšie než láska? Láska ani z ďaleka nezvládne to, čo priateľstvo. Možno preto, lebo láska vzniká na základe fyzickej krásy a priateľstvo na základe tej duševnej. Zostáva navždy, a preto treba rozlišovať lásku a priateľstvo, takisto priateľov a kamarátov.

A priateľ ako partner? On je naším druhým ja. Obetovali by sme preňho všetko. Ale to isté by sme mali znamenať aj my preňho. Spolu kráčať životom. Spolu prežívať radosti aj trápenia. Prežívať šťastné aj smutné dni. Zažívať najkrajšie okamihy, mať najkrajšie spoločné spomienky. Spolu zdolávať prekážky, ktoré kladie život. S priateľom sa dá zvládnuť všetko, pretože keď máme priateľa, máme všetko. Mať niekoho, kto pri nás bude vždy stáť, kto nám vždy pomôže a pre koho môžeme žiť a opätovať mu to, čo pre nás robí, je tou najlepšou cestou ku šťastiu.

“Priateľ je niekto, kto rozumie tvojej minulosti, verí v tvoju budúcnosť a prijíma ťa takého, aký si.”