Letný slnovrat

19.06.2021 15:04
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

možno niektorí viete, čo sa deje s našou zemeguľou každý rok 21. júna. Pre tých, ktorí nevedia, v tento deň je letný slnovrat. Je to zároveň aj najdlhší deň v roku.

Letný slnovrat je okamih, kedy sa Slnko na oblohe vzdiali najviac od rovníka smerom na sever. Po letnom slnovrate sa na severnej pologuli začínajú dni skracovať a na južnej naopak predlžovať. V čase letného slnovratu začína na severnej pologuli leto, na južnej zima.

Medzi hviezdami je to v tento deň tak, že sa Slnko nachádza na rozhraní troch súhvezdí, a to na rozhraní Býka, Orióna a Blíženca.

Zvyky a tradície letného slnovratu

Na Slovensku sa tento deň oslavoval a niekde sa možno oslavuje aj teraz. Ako?

Medzi najrozšírenejší a najtradičnejší zvyk na Slovensku patrilo pálenie svätojánskych ohňov. Táto tradícia má korene v indoeurópskej mytológii starých Slovanov. Ľudia v minulosti tento deň chápali ako začiatok novej etapy a vhodný čas na regeneráciu síl prírody a človeka. K oslavám slnovratu patril oheň vo viacerých formách. Dievčatá zakladali malé ohne týždeň pred Jánom, na Jána a týždeň po Jánovi. Ich úlohou bolo privolať dážď a popol z tých ohňov mal chrániť novú úrodu. 

Medzi ďalšie rozšírené tradície patrilo vyhadzovanie fakieľ, zapaľovanie kolies na vysokých stĺpoch. Do vatier, ktoré symbolizovali silu slnka, dávali ľudia kúsok cesta, posúch alebo odrobinky pečiva. Naši predkovia verili najkratšej noci až tak, že zbierali bylinky a rosu, lebo verili, že ich to môže vyliečiť. 

Ďalej existovali aj bláznivejšie tradície a zvyky. Napr. keď dievčatá preskakovali oheň, tak na hlavách mali vence uvité z deviatich druhov kvetín. A keď ich zberali, tak nemohli pri tom hovoriť, ani sa dokonca otočiť. No a keď sa cez takýto veniec pozreli do svätojánskeho ohňa, tak sa im údajne zjavila tvár ich nastávajúceho. Tento veniec potom hádzali za jabloň, verili, že koľkokrát spadne späť, tak toľko rokov budú slobodné. 

Maslo v ten deň/noc vyrábali tiež, lebo mu pripisovali magickú moc.

Ďalšia tradícia bola napr. tá, že na svätého Jána sa otvárala zem a tá vydávala na povrch svoje poklady a našli ich len ľudia so statočným a čistým srdcom. Okrem toho mali byť počas letného slnovratu extrémne aktívni aj démoni a bosorky. Pred týmito prízrakmi mali ľudí ochrániť prekrížené metly. Dobytku sa dávala jesť palina, aby im bosorky nezobrali mlieko.

Najviac divoké tradície sú tie najstaršie. Verilo sa, že letný slnovrat je najideálnejší deň na otehotnenie, lebo dieťa počaté v tento deň malo veľmi vysokú pravdepodobnosť, že prežije, keďže sa narodilo už do jari.

S oslavami tohto dňa boli spájané aj obrady, ktoré sa sústreďovali väčšinou na deň Jána Krstiteľa (24. jún). Tento pohanský obrad sa stáročiami spojil aj s kresťanskou tradíciou. Tieto ohne sa nesmeli hasiť ani používať. Museli dohorieť sami. 

Zdroj: https://www.teraz.sk/magazin/letny-slnovrat-jun/88662-clanok.html

          https://www.topdesat.sk/2018/06/24/zvyky-slnovrat/